Subota, 24 Februara

Antistres seminari za birokratiju: O rizicima u javnom sektoru službenici Ministarstva finansija raspravljat će u Banji Vrućica kod Tešnja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Centralna harmonizacijska jedinica (CHJ) koja djeluje u sklopu Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, ovlaštena za razvoj, rukovođenje i koordinaciju interne revizije i razvoj finansijskog upravljanja i kontrole u državnim institucijama, planira do kraja godine organizirati i seminar pod nazivom „Upravljanje rizicima u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini“. Zanimljivo je, međutim, da su u ovoj organizaciji čije je sjedište u Sarajevu i koja ima pomenute zadatke i ovlaštenja, za mjesto održavanja seminara izabrali Zdravstveno – turistički centar „Banja Vrućica“ ad Tešanj.

Razgovori o finansijama i banjanje

Organiziranje skupa i hotelski smještaj učesnika skupa, prema ugovoru objavljenom na web stranici Agencije za javne nabavke BiH 6. novembra, koštat će poreske obveznike 32.500 KM bez PDV-a.

Prema javno dostupnim podacima, Banja Vrućica je prije svega zdravstveni centar za brojnim sadržajima i ponudama za medicinsku rehabilitaciju, te hotelskim smještajem. Raspolažu kongresnom salom sa potrebnom opremom za seminare ali organizacija seminara u Banji Vrućica nije primarna djelatnost.  

Nije nepoznata praksa da razne agencije organiziraju seminare na koje pozivaju državnu administraciju u luksuznim planinskim izletištima ili neumskim hotelima. Riječ je o skupovima nerijetko sa visokom kotizacijom za učešće, koja se za učesnike naravno plaća iz budžeta institucija. U CHJ su otišli korak dalje pa su saminicijativno odlučili o seminaru, temi, mjestu održavanja a sve o trošku institucije, dakle, poreskih obveznika.   

A upravo je jedna od obaveza CHJ interna finansijska kontrola u institucijama.

Centralna harmonizacijska jedinica (CHJ) uz veliku odgovornost za pomenute obaveze zadužena je i za koordinaciju s entitetskim centralnim harmonizacijskim jedinicama i saradnju putem Koordinacionog odbora centralnih harmonizacijskih jedinica s tijelima Evropske komisije.

CHJ ima devet zaposlenih, odobreni budžet za 2018. godinu bio je 509.000 KM, od čega je 387.046 KM potrošeno na bruto plate i naknade troškova zaposlenih.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.