Petak, 14 Juna

ANALIZA Domaće banke razgrabile podružnice Sberbank

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Urednik internet portala Indikator.ba Borivoje Simić analizirao je sudbinu Sberbank i na bh. tržištu. Analizu uz dozvolu autora prenosimo u cijelosti.

Piše: Borivoje Simić (Indikator.ba)

Podružnice Sberbank u zemljama regije, koje je prije nekoliko mjeseci bio kupio Miodrag Kostić putem svoje AIK banke, ekspresno su dobile nove vlasnike, koji redom dolaze iz reda domaćih zajmodavaca.

Snovi sprskog “kralja šećera”, koji je imao ambicije da postane regionalni igrač na bankarskom tržištu preuzimanjem šest podružnica Sberbank u pet zemalja regije raspršeni su u tren, a podružnice ruskog zajmodavca u regiji preuzeli su lokalni igrači, od kojih je samo jedan – Nova ljubljanska banka – bio njegov potencijalni regionalni takmac.

Nije trebalo puno vremena nakon što je Evropska centralna banka objavila da ruska Sberbank Europe, koja se našla pod sankcijama, “propada ili da će vjerovatno propasti” pa da se dogodi najgori scenario za tu banku, a to je da upravljanje njome preuzmu regulatori.

Situacija u kojoj je u Sberbankovim podružnicama nastao odljev depozita zahtijevala je munjevitu reakciju, a štetu po banke sa nesagledivim posljedicama koja je bila u razvoju, mogla je spriječiti samo brza prodaja banaka.

Regulatori su ne čekajući procudere za prodaju kakve se uobičajeno provode munjevito pronašli vlasnike za bankarske jedinice evropske centrale ruske banke sa sjedištem u Beču. Sberbanku u Sloveniji tako kupuje NLB Banka, banku u Hrvatskoj Hrvatska Poštanska banka, a banke u BiH Vlada Republike Srpske (podržavljenje) i ASA Banka.

Miodrag Kostić sa AIK Bankom morat će se zadovoljiti samo povećanjem tržišnog učešća u Srbiji, gdje je uspio preuzeti Sberbankovu jedinicu zahvaljujući saglasnosti Narodne banke Srbije dobijenoj prije nego što su takva odobrenja uspjela dati ostala nadležna tijela za konkurenciju u zemljama regije i Evropska centralna banka.

Regulatori u zemljama regije u cijelom procesu oko Sberbank rade u dogovoru sa Evropskom centralnom bankom, odnosno Jedinstvenim evropskim odborom za sanaciju banaka.

Ovo je nesumnjivo dobar razvoj za podružnice Sberbank ali i za same bankarske sisteme, jer brza promjena vlasništva najbolje garantuje sigurnost depozita, a osim toga najvjerovatnija otklanja i potrebu aktiviranja šema za osiguranje depozita iz kojih bi se isplaćivali ulozi štedišama – do 50.000 KM u BiH, do 50.000 eura u Srbiji, a do 100.000 eura u zemljama EU.

Na ovaj način čuva se i ukupno povjerenje u bankarski sistem, sprečavaju privredni poremećaji i čuva finansijska stabilnost, posebno s obzirom na činjenicu da su odlivi depozita u manjem obimu zabilježeni i u drugim bankama.

Iznanadna situacija u kojoj su pokupovane podružnice Sberbank znatno će poboljšati pozicije lokalnih domaćih zajmodavaca na tržištu. Primjerice, pripajanjem Sberbanke ukupna aktiva AIK Banke u Srbiji će porasti za 1,7 milijarde eura na gotovo četiri milijarde eura što će dovesti do udjela AIK Banke od 9 odsto i šeste pozicije na bankarskom tržištu Srbije.

Ambiciozna ASA Banka, koja već nekoliko godina zagovara snažnu domaću, banku konačno će to i postati jer će se akvizicijom svrstati među pet najvećih banaka u Bosni i Hercegovini. Ona će sa dodatnih 1,6 miijardi KM imovine sa Intesa Sanpolo Bankom i Novom bankom činiti trojac sa aktivom od oko 2,3 milijarde KM, a razlika u tržišnom učešću među ovim bankama bit će jako mala.

NLB Banka, koja je vodeći igrač na slovenskom tržištu, kupnjom 100 odsto Sberbank jedinice u ovoj zemlji stiče 1,8 milijardi eura imovine i uvećava tržni udio na ovom tržištu za 4 odsto.

Tržišne pozicije popravit će Hrvatska poštanska banka kupnjom Sberbank u Hrvatskoj. Ova banka, koja je s udjelom od 5,5 posto šesta po veličini u zemlji, stiče 100 posto vlasništva u Sberbank koja je osma po tržišnom ujelu.

I dok je Bosna i Hercegovina ostala bez ulaska Miodraga Kostića sa AIK bankom na njeno tržište, u Republici Srpskoj uslijedit će podržavljenje i Vlada Republike Srpske ponovo će imati banku u svojim rukama. Ona će to učiniti kroz dokapitalizaciju banjalučke podružnice sa 15 miliona KM.

Vlada RS će tako doći do banke koja ima aktivu od oko 1,1 mlrd KM i tržišni udio u ovom entitetu od 11,8 posto. Osim toga, preuzima i značajan portfolio koji je sa septembrom 2021. godine iznosio 682 miliona KM kredita i 857 miliona KM depozita.

Prepostavka je da Vlada RS ne preuzima banku samo da bi je spasila a potom možda prodala, nego da želi ponovo imati komercijalnu banku u rukama, nakon što je Banka Srpske, koju je svojevremeno kontrolisala, neslavno završila u stečaju 2019. godine.

Sa ovim akvizcijama jača udio domaćeg kapitala na tržištu BiH u kojem inače dominiraju banke u stranom vlasništvu, a najjači reprezent domaćeg finansijskog potencijala sada će uz Novu banku MG Mind grupacije biti i ASA Banka u vlasništvu ASA grupacije.

– Logično je da ako u Sloveniji NLB banka kupuje Sberbanku, u Hrvatskoj Poštanska banka, u Srbiji AIK banka, da i u BiH domaći kapital dođe do izražaja da i mi u ovoj državi preuzmemo odgovornost u svoje ruke, da jačamo i da jedni drugima budemo faktor stabilnosti i podrške, kazao je povodom preuzimanja Sberbank predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić.

Urušavanjem Sberbank regionalna konsolidacija u bankarskom sektoru, koja je izražena posljednjih godina, dodatno se ubrzava, mada je njen učinak umjesto promovisanja novog regionalnog igrača – AIK Banke, donio repozicioniranje postojećih banaka ne domicilnim lokalnim tržištima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.