Ponedjeljak, 27 Maja

Amira Avdić: Žene Udruženja Srce i duša pokrenule su lavinu aktivizma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Udruženje žena “Srce i duša” Prokosovići iz Lukavca obilježilo je 16. godišnjicu postojanja. Govoreći za Megafon o važnosti djelovanja žena u lokalnim zajednicama kroz formalno udruživanje i zajedničkim snagama, predsjednica Udruženja Amira Avdić kaže da je najvažnije što su potaknule žene na akciju, žene su se probudile, progovorile, pokretale važne društvene procese.

ŽENE SU PROGOVORILE

Prvi Međunarodni festival ženskog aktivizma, stvaralaštva i poduzetništva “FemFest” održan je u Gradu Lukavac upravo zahvaljujući njima. Festival je okupio istaknute aktivistice iz cijele Bosne i Hercegovine, kaže Avdić.

Amira Avdić, predsjednica Udruženja žena Srce i duša (Foto: N. Š. K./Megafon.ba)

„Šesnaest godina nije malo. Kad smo počinjale, imale smo neku viziju šta bi otprilike mogle da radimo, rekle smo, krenut ćemo polako pa ćemo ispitivati potrebe žena. Pa smo krenule malo šire, hajmo da se obrazujemo, pa hajmo da radimo ekološke projekte, ekonomsko osnaživanje žena.

Izrodilo se iz toga milion priča. Ono na što smo posebno ponosne je što smo pokrenule lavinu udruženja koja su se počela formirati u našoj općini, tada općini, sada Gradu Lukavac. Tako da svaka mjesna zajednica ima formalno ili neformalno udruženje žena. Žene su se počele okupljati, pričati o svojim potrebama, pravima, svojim mogućnostima. Neke zajednice su prepoznale taj potencijal koji je iskorišten.

Posebno smo ponosne jer smo inicirale nabavku mamografa u Domu zdravlja Lukavac“, kazala je Avdić.

Prije dvije godine su članice Udruženja Srce i duša pokrenule široku inicijativu za nabavku uređaja, a na koncu je zahvaljujući upravo njima, Koksno-hemijski kombinat Lukavac finansirao kompletnu nabavku. Donacija je vrijedna oko pola miliona KM, a ženama u Lukavcu napokon je omogućeno da obave preglede u svojoj lokalnoj zajednici.

„Ono što posebno ističem, jer nam je to bio cilj na početku rada, jeste da smo napravile u decembru prošle godine prvi Međunarodni festival ženskog aktivizma, stvaralaštva i poduzetništva u kantonu, “FemFest”, a dešava se u Gradu Lukavac“.

Ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini i sve što proističe iz toga, bilo je u fokusu aktivistica Udruženja Srce i duša.

„Često smo bile na ulicama, boreći se za svoja prava i vezano za sve probleme koji se dešavaju, femicid i drugo, što se nažalost dešava i dalje“.  

Za lokalnu zajednicu u kojoj rade, Avdić kaže da ima sluha za ono što rade.

Prvi FemFest u Lukavcu održan zahvaljujući Udruženju Srce i duša (Foto: Srce i duša Prokosovići)

„Imamo dobru saradnju, međutim, nismo zadovoljne kada je općenito u pitanju iskorištenost potencijala koji nose žene. Taj bi potencijal trebalo da bude više iskorišten i u klupama iz kojih se odlučuje. Svojim aktivnostima, apelima, protestima, mi upućujemo šta treba i koliko treba uraditi. Snaga žena je resurs koji nije dovoljno iskorišten. Ženama je potrebna mala doza podrške i one se pokrenu. To je lavina priča i žao mi je što mnoge zajednice taj potencijal ne prepoznaju i ne iskoriste ga.

VELIKI POTENCIJAL

Mi možemo reći, kada je u pitanju naša lokalna zajednica, da su nam podrška. Krenuli smo u izradu Gender akcionog plana. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati i taj dokument i da ćemo se putem tog dokumenta moći više boriti za naša prava. Nadam se da ćemo naredne godine imati odgovorno budžetiranje, pa rodno senzitivni jezik, tako ćemo mnoge stvari uvesti u red i, naravno, da se taj potencijal u ženama iskoristi. Ogroman je to potencijal, vjerujte“, kazala je Amira Avdić, predsjednica Udruženja Srce i duša iz Prokosovića u Lukavcu.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.