Petak, 14 Juna

Aktivisti Karton revolucije pokrenuli peticiju za hitnu reformu visokog obrazovanja u TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za dva sata, kažu iz pokreta Karton revolucije, prikupili su više od 600 potpisa građana Tuzlanskog kantona.

Autor: Megafon.ba

Aktivisti Karton revolucije u Tuzli organizirali su danas potpisivanje peticije kojom građani i građanke Tuzlanskog kantona zahtjevaju hitnu reforumu visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

UNIVERZITET BEZ AKREDITACIJE

„Svjedoci smo činjenice da je visoko obrazovanje u Tuzlanskom kantonu u totalnom kolapsu. Trenutni zakon omogućava Evropskom univerzitetu Kallos da radi bez akreditacije. Građani i građanke su svjedoci korupcije neviđenih razmjera i totalne anarhije na državnom Univerzitetu u Tuzli gdje je sam proces nastave po više osnova sada već višestruko kompromitovan a o čemu postoje jasni dokazi. Mehanizmi za borbu protiv ovih i drugih sličnih pojava ne postoje a odgovorne institucije osim višegodišnjeg ignorisanja trenutnog stanja i sporadičnog prepucavanja putem društvenih mreža ništa konkretno ne poduzimaju“ saopćeno je iz Karton revolucije.

Današnjom peticijom žele dobiti i pismenu podršku građana i građanki za korake koje će poduzeti u narednom periodu a naveli su četiri zahtjeva za koje smatraju da će u značajnoj mjeri uvesti red i stvoriti preduslove za borbu protiv korupcije:

(Foto: Karton revolucija/dron)

„Tražimo izmjene trenutnog Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona u segmentu u kojem je definisan proces akreditacije univerziteta kako bismo u budućnosti spriječili slučajeve poput Evropskog unvierziteta Kallos koji radi u skladu sa trenutnim kantonalnim zakonom ali bez institucionalne akreditacije što kao rezultat daje da brojni građani i građanke dobijaju diplome upitne validnosti.

Pored navedenog zahtjeva od nadležnih institucija će se tražiti donošenje uredbe sa snagom zakona u kojoj će biti jasno definisano na koji način se tretiraju diplome sa univerziteta koji po trenutnom zakonodavstvu nisu stekli zakonski rok od minimalno tri a maksimalno pet godina za podnošenje akreditacije ili su još uvijek u procesu akreditacije.

BORBA PROTIV KORUPCIJE

Fokus peticije je i na sistemskoj borbi protiv korupcije na državnom Univerzitetu u Tuzli, a građani i građanke će zahtjevati od institucija da postanu dio Ureda za borbu protiv korupcije i Savjeta za visoko obrazovanje kako bi se direktno mogli delegirati slučajevi korupcije u visokom obrazovanju ali i u drugim sferama društva te pratiti koraci na sankcionisanju odgovornih. Trenutno ne postoji mehanizam putem kojeg je moguće ukazati na korupciju, a jedini način borbe je mobilizacija javnosti putem društvenih mreža“, saopćeno je.

Iz pokreta će tražiti sastanak sa predstavnicima institucija, u prvom redu Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona ali i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine, na kojima će informisati o sprovedenoj peticiji kao i tražiti hitno poduzimanje koraka, s obzirom na, kako je saopćeno, alarmantnu situaciju u obrazovanju.

(Izvor: Pokret Karton revolucije)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.