Četvrtak, 13 Juna

Agencija za privatizaciju FBiH: Napravili gubitak od 1,9 miliona KM a isplaćivali stimulacije uposlenicima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine (APFBiH) u prošloj godini nije izvršila prodaju državnog kapitala ni u jednom od četiri planirana preduzeća: Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo i Aluminij d.d. Mostar. Radi se o kapitalu vrijednom 537.425.463 KM, od čega državni kapital iznosi 273.085.848 KM.

Tek su u „maloj privatizaciji“ prodate tri nekretnine u Sarajevu i Tuzli na osnovu čega je ostvaren prihod od 16.270 KM.  

Direktor potpisivao odluke suprotne Pravilniku

Uprkos tome, na osnovu rješenja direktora Agencije Amera Bekrića, uposlenicima je tokom prošle godine isplaćivana stimulacija za rad, za svaki mjesec osim marta i decembra.

Izvršena je isplata stimulacija zaposlenicima u bruto iznosu od 24.802 KM, koja nije u skladu sa Pravilnikom o plaćama zaposlenika Agencije. Navedena isplata nije osnovana, s obzirom na to da tokom godine nije realizovana niti jedna prodaja državnog kapitala koja je planirana, zbog čega je ostvaren negativan finansijski rezultat od 1.889.704 KM“ naveli su revizori Ureda za reviziju institucija FBiH u izvještaju o finansijskoj reviziji u APFBiH.

Revizori upozoravaju da Agencija nije učinila dovoljno iz svoje nadležnosti da plan privatizacije za 2018. godinu bude realiziran. Sudbina mostarskog Aluminija je još uvijek neizvjesna a Vlada FBiH je za Energopetrol, Energoinvest i Sarajevo osiguranje davno donijela odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije.

Revizori su ponovo upozorili i na kašnjenje s formiranjem Direkcije za pasivni podbilans, mada postoje zakonske pretpostavke od 2006. godine. Poslove Direkcije trenutno, prema aktima federalne Vlade obavlja Agencija iako im ti poslovi, na što upozoravaju revizori, nisu u nadležnosti.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.