Četvrtak, 28 Marta

Oprez pri izboru agencija za posao u BiH ili inostranstvu!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Od 12. maja u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je nova Vladina Uredba o privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju. Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH data su šira ovlaštenja za nadzor rada agencija, dozvole za rad koje izdaju važit će ubuduće samo četiri godine, nakon čega agencije ponovo moraju proći  provjere i registraciju. Kako je Megafonu odgovoreno iz Ministarstva, od 12. maja određenom broju agencija su već ukinuli dozvole za rad.

Fiktivni ugovori, nepostojeći spiskovi

Ostalim privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju dat je rok od 30 dana da dokažu da posluju legalno, nakon čega će biti kompletiran konačan Registar agencija koji vodi ovo ministarstvo.

„Velikom broju vlasnika agencija ukazano je na nedostatke i zatraženo da ih uklone u određenom roku, kako im dozvola za obavljanje poslova posredovanja u zapošljavanju ne bi bila oduzeta. Prema Registru privatnih agencija koje vodi ovo Ministarstvo, dozvolu za rad ima 38 agencija“. 

U odgovoru na Megafonov upit nije spomenuta velika akcija istražnih organa u BiH, kodnog naziva „Zadruga“, tokom koje ima i uhapšenih zbog sumnji u fiktivno zapošljavanje te pranje novca, niti velika policijska racija u Njemačkoj gdje su zbog nezakonitog zapošljavanja uhapšene i osobe iz Srbije i BiH. Međutim, postrožen režim rada i nadzora privatnih posredničkih agencija u FBiH navodno itekako ima veze s ovim aferama.

U detaljnom obrazloženju razloga i povoda izmjene pomenute Uredbe, iz Ministarstva navode da su prilikom neposrednog pregleda zakonitosti rada, utvrdili da privatne agencije ne vode ispravnu evidenciju osoba koje traže posao te poslodavaca koji prijavljuju potrebu za radnicima.

„Većina agencija ne obavlja poslove posredovanja u zapošljavanju za koje je ovlaštena od Ministarstva nego obavlja posredovanje u smislu određenog angažmana studenata i poslodavaca za pomoćne poslove“, navedeno je iz Ministarstva.

Nadalje kažu da je novom Uredbom mnogo preciznija definicija posredovanja u zapošljavanju, te je propisano da se između poslodavca i zaposlenika potpisuje isključivo ugovor o radu.

Tokom određenih kontrola uočeno je da brojne agencije nemaju podatke o broju lica za koja posreduju za posao kao ni spiskove poslodavaca za koje su posredovali. Također, mnoge agencije nemaju propisane kadrove niti odgovarajući zakonski propisan prostor ili opremu za rad.

Osim što će novom Uredbom rad brojnih agencija biti doveden u red, onima koji rade zakonito donijet će korist ukidanjem nelojane konkurencije.

Divlje agencije za zapošljavanje

Suvlasnica Agencije „Herz” d.o.o.“ Tuzla Mirsada Imšić za Megafon.ba kaže da im novi propisi poskupljuju rad, ali da će traženu dokumentaciju dostaviti u  propisanom roku. Također, donošenjem izmjena Uredbe očekuju odgovarajuću zaštitu zakonito registriranih agencija.

„Svakodnevno smo svjedoci da poslove posredovanja rade neregistrirana fizička lica ili obrti koji se registriraju u općini kao obrti – savjetodavne usluge. Rade bez zaposlenika i uslova koje moraju ispunjavati agencije za poslove posredovanja u zapošljavanju. Nadamo se rješavanju, odnosno, otklanjanju takvog nelegalnog rada“, kazala je Imšić.

Posrednički poslovi u zapošljavanju posebno su posljednjih godina atraktivan biznis u BiH, što je dovelo do masovne registracije privatnih agencija. Zbog velike potražnje poslova u inostranstvu građani BiH ugovore s poslodavcima sklapaju upravo preko privatnih posredničkih agencija

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.