Subota, 27 Jula

BiH bi uskoro mogla dobiti zakon o kažnjavanju govora mržnje na internetu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH najavljeno je da je u pripremi Nacrt zakona o sprječavanju i kažnjavanju govora mržnje na internetu. Najava ohrabruje posebno zbog sve češćih javnih apela da se bh. medijski prostor, a misli se prije svega na društvene mreže, dekontaminira od govora mržnje.

Takve inicijative uslijedile su nakon brojnih napada, prijetnji i pokušaja diskreditacije osoba iz javnog života u BiH, ali i zbog nezaštićenosti svih građana i građanki BiH od govora koji potiče mržnju, nasilje, promovira predrasude, fašizam, ksenofobiju i homofobiju.

Napadima i prijetnjama putem interneta u BiH posebno su izloženi novinari.

Vjerovatno da će biti kompleksan zadatak uspostaviti zakonsku ravnotežu između zaštite od „inetrnet nasilja“ a da se istovremeno ne zadire u slobodu govora i mišljenja.

Megafon.ba će se aktivno baviti ovim pitanjem, a očekuje se  da će priprema i usvajanje propisa animirati struku, posebno medijske profesionalce.

Sličan zakon koji je u pripremi u susjednoj Hrvatskoj, pored svega pobrojanog, tretirat će i širenje lažnih vijesti. U rasprave o propisu uključeno je i civilno društvo upravo zbog osjetljive granice između slobode govora i zloupoterebe te slobode. Tamošnja nevladina organizacija GONG upozorava na rizik da u javnom prostoru Hrvatske novim propisom zapravo bude uveden neki oblik cenzure i autocenzure.

U Njemačkoj je od početka godine u primjeni zakon koji nalaže društvenim mrežama da u roku od 24 sata moraju ukloniti poruke s govorom mržnje, lažne vijesti i ilegalni materijal.

Internet stranicama koje se budu oglušile o zakon prijete novčane kazne i do 50 miliona eura.

Zakonu su podložne društvene mreže i stranice s više od dva miliona korisnika. U fokusu će biti Facebook, Twitter i YouTube.

Megafon.ba/ UG Megafon

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.