Utorak, 23 Jula

Zrinjski prvak, Čelik ispao iz Premijer lige BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zrinjski iz Mostara po šesti put se okitio titulom prvaka Bosne i Hercegovine, u sezoni 2017/2018 godine. Sa trenerom Blažom Sliškovićem, pobjedom nad Širokim Brijegom rezultatom 3:1, dva kola prije kraja sezone povećali su prednosti nad Željezničarom na nedostižnih šest bodova i time matematički obezbijedili novu titulu prvaka, s obzirom na to da imaju bolji međusobni skor u odnosu na Željezničar.

Planska selekcija igrača

Iako se uspjeh Zrinjskog nerijetko pripisuje bliskošću sa HDZ-om BiH, činjenica je da je Zrinjski gradio kvalitetnu organizaciju i plansku selekciju novih igrača.

Tokom posljednjih trinaest godina samo dvije godine nisu igrali na evropskim takmičenjima. Ovaj ih kontinuitet, uz kvalitetne sponzorske ugovore čini manje ovisnim o politici uopšte.

Zrinjski je registriran kao i ostali klubovi u BiH, kao Udruženje građana i primjer je to da se uz odgovoran i stručan odnos prema preuzetim obavezama mogu postići rezultati.

Iako sport ne bi trebao biti domen gdje je važna nacionalna ili regionalna pripadnost igrača vrijedi istaći da u Zrinjskom igraju pripadnici svih nacionalnosti iz Mostara, ali i iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice.

Organizaciono i prema rezultatima se Nogometni klub Čelik iz Zenice pokazao kao sušta suprotnost Zrinjskom, pa je ispadanje iz Premijer lige sve samo ne tek loša sreća. Klub je, nažalost, godinama sistemski uništavan iznutra pa čak i vatreni navijači kluba ispadanje Čelika smatraju zasluženim.

Čelik ima infrastrukturu, ima navijače i ima ime. Samo u ovoj sezoni, utakmicu protiv Borca iz Banja Luke, na stadionu Bilino Polje gledalo je 8.000 gledalaca.

Loše poslovanje

Čelik je veliko ime bh. fudbala, ali zbog dugogodišnjeg uticaja politike, nestručnog i nedomaćinskog poslovanja zenički je klub u posljednjih dvadesetak godina samo jednom nastupao na evropskoj sceni i to 2001 godine u Intertoto kupu.

Za dvije prethodne godine promijenili su deset trenera i 50-tak igrača. Rezultati su bili nepromijenjeni, očajni.

Ukupan dug NK Čelik prema Poreznoj upravi FBiH po osnovu poreza i doprinosa, uključujući i kamate sa 31.03.2018.god. iznosio je 5.240.848 KM.

U Čeliku, kao i u ostalim „velikim klubovima“, nikada nije uspostavljena praksa da novi predsjednik prije preuzimanja dužnosti provede postupak revizije finansijskih izvještaja čime bi se utvrdila odgovornost za eventualni nesavjestan rad prethodnika.

Godinama ranije gradio se tim dovođenjem novih igrača, bez realne finansijske osnove za njihovo plaćanje, pri čemu rezultati nisu opravdavali te transfere.

„Kupovalo se vrijeme“, a problemi su se sklanjali „pod tepih“.

Nakon dvogodišnjih političkih nadmudrivanja, na januarskoj sjednici Skupštine kluba izglasan je ulazak turskog investitora Aydin Olguna iz Han grupe, koji je dobio 70 posto upravljačkih prava, 20 posto je ostalo u rukama povjerilaca kluba, te je po pet posto pripalo Gradu Zenici i dosadašnjem NK Čelik.

Investitor je obećao ulaganja u prvi tim i Akademiju, ostanak u Premijer ligi BiH ove godine i izlazak na Evropsku scenu naredne godine.

Grad Zenica obećao je potpisivanje reprograma duga prema Poreskoj upravi FBiH.

Pad rejtinga

Pojačan je igrački kadar te su dovedeni provjereni fudbaleri: Ognjen Đelmić, Stevo Nikolić, bivši reprezentativac Boris Pandža, vraćen je German Kouadio i drugi, međutim obećani rezultati su izostali.

Čelik se u federalnoj ligi pridružuje još jednom velikanu bh. fudbala, mostarskom Veležu.

A sudeći prema igrama u ovoj sezoni, ne bi bilo iznenađene da u narednoj sezoni slična sudbina zadesi i tuzlansku Slobodu, te banjalučki Borac.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.