Utorak, 23 Jula

Žena nema tamo gdje se odlučuje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako u Bosni i Hercegovini sve počinje i završava (se) u stranačkim centralama, sudjelovanje žena u političkom životu važan je parametar za procjenu stepena ravnopravnosti žena u kreiranju društvenog, ekonomskog i političkog miljea. Jedno su javno izrečene fraze a posve drugo statistike o stvarnom stanju na terenu koje sve javne manifestacije podrške ženama stavljaju tamo gdje im je mjesto, na razinu deklarativnog

Autorica: N.Š.K.

Jedina politička stranka u Bosni i Hercegovini s masovnijim članstvom a kojom je rukovodila žena bila je Stranka žena BiH. Nisu opstale na političkoj sceni a prema izjavi za medije osnivačice Amile Omersoftić od prije nekoliko godina, nisu preživjele ucjene, pritiske i „mušku politiku“.

U vodećim političkim strankama zanemarljiv je broj žena na odgovornim mjestima a kako u Bosni i Hercegovini sve počinje i završava (se) u stranačkim centralama, sudjelovanje žena u političkom životu važan je parametar za procjenu stepena ravnopravnosti žena u kreiranju društvenog, ekonomskog i političkog miljea.

Da se zadovolje kvote

Jedno su javno izrečene fraze a posve drugo statistike o stvarnom stanju na terenu a koje sve javne manifestacije podrške ženama stavljaju tamo gdje im je mjesto, na razinu deklarativnog.

Od ukupno izabranih kandidata na Općim izborima 2018. godine na svim nivoima vlasti, 72,6 posto su muškarci a samo 27,4 posto žene.

Podaci su ovo iz najnovijeg izvještaja Agencije za statistiku BiH pod nazivom „Žene i muškarci u BiH“.

Isti izvještaj donosi i podatke o zastupljenosti žena u diplomatsko – konzularnim tijelima BiH: muškaraca je 73,5 posto a žena samo 26.5 posto.

Uglavnom su neznatne razlike ovih i drugih brojki koje pokazuje zastupjenost žena na odgovrnim mjestima u cijeloj državi.

Stvarnost dovoljno oslikava i analiza zastupljenosti žena u državnom i entitetskim parlamentima gdje se donose odluke. U Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine od 42 zastupnika 9 je žena. U Domu naroda od 15 delegata samo su tri žene.

Više o zastupljenosti žena u entitetskim parlamentima pročitajte u našem tekstu: Muški parlamenti: Samo petina mandata u rukama žena 

Zašto nema više žena na čelu javnih preduzeća, visokoškolskih ustanova, zdravstvenih ustanova, agencija?

Rijetki primjeri moraju zahvaliti ili svojoj iznimnoj upornosti, pet puta boljem radu od ostalih da bi se istakle, ili zahvaliti političkoj stranci koja ih je delegirala i podržala na toj poziciji. Treća mogućnost je skoro nemoguća.

Podrška stranačke baze

Nerijetko se ženama posvećenost porodici i domu spočitava kao razlog što ih se navodno manje posvećuje karijeri. Međutim, ne postoji ozbiljno istraživanje koje bi pokazalo da li je to posve tačno ili je razlog zapravo u činjenici da je u BiH politika isključivo „muški teren“.

Praksa je pokazala da su individualne političke inicijative bez podrške snažne stranačke infastrukture gotovo nemoguća misija tako da političke stranke, povjeravanjem kandidatura na najodgovornija mjesta isključivo muškarcima, izbornu utrku u startu čine neravnopravnom.

Megafon.ba      

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.