Nedjelja, 21 Aprila

Zbog „tenderskog rata“ sarajevska policija mjesecima čeka nove pancirne prsluke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je 28. septembra 2018. godine pokrenula postupak za nabavku 369 balističkih prsluka. Policajci, međutim, do danas čekaju neophodnu opremu jer još traje „tenderska trakavica“ između dva ponuđača, firmi Kotex iz Tešnja i KM Trade iz Visokog, koje se bore za ugovor s MUP-om KS vrijedan 859.142 KM.

„Unakrsne žalbe“ ponuđača

Nakon objave postupka nabavke u septembru prošle godine,  Uprava policije MUP-a KS, tačnije njihova komisija za nabavke je 5. decembra 2018. godine kao najpovoljnijeg ponuđača ocijenila tešanjsku firmu Kotex.

Međutim, firma koja je također sudjelovala u nadmetanju za ugovor, KM Trade iz Visokog, dva dana kasnije je uložila žalbu Uredu za razmatranje žalbi. Ured je uvažio njihove navode te 27. decembra 2018. godine poništio postupak nabavke.

Potom je, u ponovljenom postupku, Komisija za nabavke MUP-a KS 23. januara 2019. godine proglasila najpovoljnijim ponuđačem žalitelja, firmu KM Trade.

Međutim, 30. januara 2019. godine, na ovu odluku tenderske komisije, Uredu za razmatranje žalbi ponovo pristiže žalba,  ali sada tešanjskog Kotexa.

Ured je uvažio i njihovu žalbu, te prije nekoliko dana, tačnije 21. februara 2019. godine, poništio postupak nabavke.

Cijela procedura nabavke mora biti ponovljena.

Indikativno je da je prije donošenja odluke o najboljem ponuđaču, tenderska komisija MUP-a KS morala evidentirati da je postupak proveden u skladu sa zakonom, a da je tenderska dokumentacija zadovoljila uvjete tendera.

Istovremeno je i Ured za razmatranje žalbi,  pri donošenju odluka o poništavanju postupka, morao imati argumente i pronaći manjkavosti u postupku i tenderskoj dokumentaciji.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.