Utorak, 23 Jula

Zakonskom izmjenom u unutrašnjem platnom prometu FBiH stimulira se kartično plaćanje: cjenovnik naknada diktira zakon a ne banke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umjesto banaka koje su propisivale svoje cjenovnike naknada za međubankarske usluge za kartična plaćanja, visinu ovih naknada će od jula ove godine propisivati Zakon o unutrašnjem platnom prometu FBiH.

Autor: N.K.

Krajem januara ove godine stupile su na snagu izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu Federacije Bosne i Hercegovine. Primjena Zakona počinje šest mjeseci od dana objavljivanja, a ovim se izmjenama ograničavaju naknade međubankarskih transakcija za plaćanja debitnom karticom do najviše 0,5 posto vrijednosti transakcije, a kreditnom karticom najviše do 0,6 posto vrijednosti izvršene transakcije.

Za godinu predviđeno drugo smanjenje bankarskih naknada

Ove maksimalne propisane naknade važit će u periodu od godinu dana od dana početka primjene Zakona a nakon toga naknade će se još više ograničiti i iznosit će do 0,2 posto za debitne kartice i 0,3 posto za kreditne kartice od vrijednosti izvršene transakcije.

Cilj izmjena Zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH bi trebao biti stimulisanje privrednih subjekata da naplatu svojih usluga vrše putem POS terminala, te s tim u vezi smanjenje poslovanja putem gotovine.

Do sada su ove naknade određivale banka prema svojim cjenovnicima, što je uticalo na to da banke uzimaju relativno visoke provizije na plaćanja karticama na štetu privrednih subjekata.

Plaćanjem na POS terminalu u nekom prodajnom objektu kupcima se sa računa skida iznos za koji su kupili, ali prodavac od banaka naplaćuje vrijednost umanjenu za ovu iznos ove naknade.

Dakle, sada će se rasteretiti prodavci u smislu smanjenja njihovih troškova po osnovu ovih naknada, dok će banke morati svoje cjenovnike prilagoditi novim zakonskim odredbama i objaviti ih na svojim web stranicama.

Takođe će Agencija za bankarstvo FBiH zaprimljene cjenovnike svih banaka objaviti na svojoj web stranici, te će pravna lica imati na jednom mjestu cjenovnike usluga svih banaka u Federaciji BiH, za sve vrste usluga koje pružaju korisnicima.

Onemogućavanje posjedovanja više osnovnih računa

Izmjenama Zakona onemogućava se i otvaranje osnovnog računa fizičkim licima u nekoj banci u slučaju da već ima otvoren osnovni račun kod druge banke, osim ako fizičko lice potpiše izjavu i dostavi obavještenje druge banke da će račun u toj banci biti ugašen nakon otvaranja osnovnog računa.

Uspostavljanje Registra računa fizičkih lica

Zakonom se uspostavlja Registar računa fizičkih lica koji nije javno dostupan i koji će voditi Finansijsko- informatička agencija (FIA) na osnovu dostavljenih podataka banaka. FIA te podatke iz registra može omogućiti na uvid samo u zakonom propisanim slučajevima.

Propisano je koje podatke banke dostavljaju FIA-I s tim da Registar računa fizičkih lica ne sadrži podatke o stanju i promjenama na osnovnim računima fizičkim licima.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Ovaj zakon nema smisla. Oni koji su ga pisali ne razumiju se u kartično poslovanje banaka. Naime, međubankarsku naknadu ne određuju banke već kartične organizacije (Visa, MasterCard, itd.) Prilikom svake transakcije kartične organizacije obračunaju međubankarsku naknadu. Tu međubankarsku naknadu banke plaćaju kartičnim organizacijama a kartične organizacije onda prenose dio bankama. Sve te međubankarske naknade postoje u cjenovnicima kartičnih organizacija. Dakle kartične organizacije treba da izmijene svoje cjenovnike prena bankama i od njih treba tražiti da smanje te međubankarske naknade. Naknada koju banka uzima od trgovca je nešto sasvim drugo. Neko je zamišljao da po uzoru na EU definiše ovu oblast ali nije dovoljno stručan i ne zna dobro engleski jezik pa da pročita šta je urađeno u EU

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.