Četvrtak, 30 Maja

Zabrinjavajuće slab odziv građana za vakcinaciju 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Prema najnovijem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH), od 8. marta do 19. septembra je u Federaciji administrirano 663.367 doza vakcina protiv COVID-19. Prvom dozom je vakcinisano 418.765 a drugom dozom 244.602 osobe (kompletan pregled u tabeli na dnu teksta).

Neznatni pomaci u masovnoj vakcinaciji

Kada uporedimo podatke iz izvještaja danas dostavljenog medijima i prethodni izvještaj od 5. septembra (podaci u linku), statistike kažu da je za dvije sedmice vakcinisano tek 51.473 prvom i drugom dozom 34.854 osoba.

S obzirom na to da govorimo o području cijele Federacije, riječ je o alarmantno malom broju vakcinisanih u odnosu na ukupan broj punoljetnih stanovnika.

Istovremeno je, prema podacima Zavoda prikupljenim danas (22.9.) do 12 sati, u protekla 24 sata u Federaciji prijavljeno 3 039 uzoraka, od čega su 742 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH preminulo je 12 osoba, iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, dok su ćetiri smrtna ishoda prijavljena naknadno.

(Izvor: ZZJZ FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.