Nedjelja, 21 Aprila

Vučić potvrdio Bramercu da je Srbija spremna za transparentnu razmjenu svih optužnica za ratne zločine između BiH i Srbije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom (Serge Brammertz) o saradnji između Mehanizma i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primjeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, saopćeno je iz kabineta Vučića.

Vučić je, kako je saopćeno, ocijenio da je saradnja Srbije sa kancelarijom tužioca Mehanizma zadovoljavajuća.

Bramerc u trodnevnoj posjeti Srbiji

Sa glavnim tužiocem Bramercom razgovarao je o mogućnostima za unaprjeđenje regionalne saradnje kada je riječ o optužnicama za ratne zločine, kako bi dvadeset šest godina poslije rata i na taj način doprinijeli pomirenju u regionu.

Vučić i Bramerc su se saglasili da bi jedan od koraka u tom smijeru bila transparentna razmjena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Predsjednik Srbije je potvrdio da je njegova zemlja spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužilac u tome pomogne.

Kako je objavljeno na internet stranici Mehanizma, tužilac Bramerc od 19. do 21. septembra boravi u posjeti Beogradu, gdje sudjeluje u regionalnoj konferenciji tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, a koju organizuje Tužilaštvo za ratne zločina Republike Srbije, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP) i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored susreta sa Vučićem, Bramerc bi trebalo da se sastane i sa ministricom pravde Srbije Majom Popović kako bi razgovarali o saradnji tužilaštva Mehanizma i Srbije, naporima vlasti Srbije da ostvare pravdu za ratne zločine, regionalnoj pravosudnoj saradnji u predmetima ratnih zločina i sprovođenju Nacionalne strategije za ratne zločine.

(Izvor: www.predsednik.rs i www.irmct.org)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.