Ponedjeljak, 15 Jula

Vojni analitičar Đuro Kozar za Megafon: Ruska invazija na Ukrajinu odrazit će se na sigurnosnu arhitekturu u Evropi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Što se tiče vojnog aspekta BiH može biti sigurna, jer osim Srbije, oko nje su članice NATO-a koje bi sigurno nastojale da spriječe bilo kakve vojne uticaje ili agresivna dejstva na Bosnu i Hercegovinu“, kaže vojni analitičar Kozar.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Iako je bilo nagovještaja da bi Ruska Feedracija mogla odustati od razornih vojnih akcija, odlukom predsjednika Vladimira Putina ruska armija pokrenula je jutros vojnu invaziju na Ukrajinu.

Dugogodišnji novinar, vojni analitičar Đuro Kozar, za Megafon kaže da je taj potez na neki način iznenađujući.

UKRAJINA JE KOLATERALNA ŠTETA

„Iznenađenje je, budući da je jučer Putin rekao da su oni na istoku Ukrajine u području Donbasa izveli ograničenu agresiju kako bi vojnički podržali odmetnike ukrajinske republike u Donjecku i Lugansku. Međutim, očito je da se jučer nešto promijenilo i on je sad odlučio da krene sa većim borbenim dejstvima. Tu sad već ima poginulih i ranjenih te uništenih vojnih potencijala“.

Kozar  podsjeća da u ruskoj agresiji na Ukrajinu sudjeluje i vojska Bjelorusije. To je važna informacija, kaže vojni analitičar.

„Bitno je za ovu situaciju da zajedno sa ruskom vojskom u agresiji učestvuje i vojska Bjelorusije. Dakle, vojska Bjelorusije je tu bitna zato što se iz Bjelorusije brže dolazi do Harkova i Kijeva a izgleda da je cilj Moskve, odnosno, cilj Putina da ruska ili bjeloruska vojska uđu u Kijev.

Kad je krenuo u, kako je Putin nazvao specijalna vojna operacija u Ukrajini, on je rekao da su tu dvije stvari bitne: demilitrarizacija Ukrajine i denacifikacija u Ukrajini. Denacifikacija znači promjena sistema u Kijevu kako bi Moskva postavila svog čovjeka koji bi njima odgovarao i koji ne bi bio pod uticajem NATO-a i Amerikanaca. On to može uraditi na vojni ali i na neki drugi način, da promijeni legalnu vlast koja je sada tamo sa predsjednikom Zelenskim.

RUSIJA NEĆE NATO NA KUĆNOM PRAGU

„Na određeni način su SAD i NATO Savez izazvale ovu intervenciju Ruske Federacije. Zato što su pošto-poto htjeli da se Ukrajina uključi u NATO Savez a Rusi su se tome suprostavili, usprotivili i sad je zapravo Ukrajina kolateralna šteta između velikih sila. S jedne strane SAD-a i NATO-a, a s druge strane Moskve. Putin je na ovaj način pokazao da je Ruska Federacija bitan faktor u ovoj situaciji i da neće dozvoliti da joj NATO Savez dođe pred kućni prag i da bude u Ukrajini. Jedno je kad su 1999-te u NATO primljene Mađarska, Poljska i Češka a sa Ukrajinom je situacija drugačija jer Ruska Federacija ne želi da joj NATO bude pod prozorima, pred kućnim pragom“.

Komentirajući moguće implikacije svega što se događa u Ukrajini na Balkan, odnosno, na Bosnu i Hercegovinu, Kozar smatra da je BiH sigurna jer je okružena članicama NATO-a.

„Ruska i bjeloruska invazija na Ukrajinu svakako da će se odraziti na sigurnosnu arhitekturu u Evropi i međunarodnoj zajednici. Koliko bi se to moglo odraziti na Bosnu i Hercegovinu to je veliko pitanje i teško je dati neke tačne prognoze. To će se sigurno odraziti po pitanju energenata, dakle, distribucije zemnog plina i goriva, nafte. Tu bi moglo doći do određenih problema koje bi najviše osjetilo Sarajevo.

SAMO VERBALNA PODRŠKA RUSIJE

Što se tiče vojnog aspekta BiH može biti sigurna, jer osim Srbije, oko nje su članice NATO-a koje bi sigurno nastojale da spriječe bilo kakve vojne uticaje ili agresivna dejstva na Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, moramo voditi računa o unutrašnjo -političkim stvarima u našoj državi jer imamo jake separatističke snage u Republici Srpkoj ali one za sada imaju samo verbalnu podršku Rusije ali ne bilo kakvu vojnu“, kazao je vojni analitičar Đuro Kozar.  

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.