Ponedjeljak, 15 Jula

Vlada TK: Deminirano više od 4 miliona kvadrata, sumnjivo još 2,6 posto površine kantona

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja NUS-a na području TK u 2023. godini.

Tokom deminerske sezone 2023. okončano je 9 projekata, a tri su konzervirana i biće nastavljena. Uz primjenu svih metoda deminiranja, tokom 2023. godine deminirana je površina od 4.149.490,78 m2 što predstavlja najbolji godišnji rezultat od početka izvođenja deminerskih radova na području TK.

Kada je u pitanju ostvareni rezultat deminiranja po općinama/gradovima može se konstatirati da je prisutna neravnomjernost u zastupljenosti, kao i da je akcenat u potpunosti dat na projekat „Majevica bez mina“. Izostanak nastavka deminerskih radova koji su započeti ranijih godina na području gradova Lukavac i Gračanica kao i općine Banovići ima značajno negativan uticaj na stvaranje sigurnijeg okruženja podno planine Ozren. Navedene općine su u svojim budžetima planirale značajna sredstva za sufinansiranje projekata deminiranja, ali sve je teže pronaći zainteresirane deminerske kompanije koje bi svoje kapacitete uključile u deminiranje projekata na ovim općinama. Od početka izvođenja humanitarnog deminiranja (1997. g.), uz primjenu svih metoda deminiranja do danas, deminirana je površina terena od 40.017.463,93 m2.

Tokom 2023. godine na području TK nisu zabilježeni slučajevi stradanja civila u minskim poljima. Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se preko 200 minskih nesreća, na području svih općina i gradova Tuzlanskog kantona, u kojima su smrtno stradale 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba. Sve civilne nesreće desile su se, uglavnom, u obilježenim područjima, te da su najčešći razlozi koji dovode do nesreća nepoštivanje minskih upozorenja i svjestan ulazak u sumnjiva područja zbog lova ili sječe šume.

Ako se zna da iz godine u godinu opada interes stranih donatora i smanjuje se priliv donatorskih sredstava, te da se izdvajaju vrlo skromna sredstava u budžetima općina, gradova i Kantona, a posebno sa državnog nivoa onda cjelokupna situacija u oblasti deminiranja nije ohrabrujuća. U nekim općinama i gradovima čak i ona izdvojena odnosno planirana sredstva nisu implementirana zbog smanjenog interesa deminerskih kompanija za sudjelovanje u sufinansiranju i finansiranju projekata deminiranja. Međutim, zahvaljujući Projektu „Majevica bez mina“ kojeg su pokrenule općine iz Federacije i Republike Srpske (Čelić, Sapna, Teočak, Lopare i Ugljevik) zajedno sa kancelarijom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini iz Tuzle, pronađen je investitor koji će u naredne 3 godine uložiti 8,7 miliona eura za deminiranje područja Majevice.

Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi nešto više od 65 miliona m2 ili 2,6 % od ukupne površine kantona.

Kada je u pitanju uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, tokom prošle godine uništeno je više od 2.200 komada, a sveprisutna je i pojava njihovog svakodnevnog prijavljivanja. To ukazuje da još uvijek ima veliki broj ovih sredstava, koja se, zahvaljujući djelovanju tima civilne zaštite i pripadnicima tima KDZ MUP-a TK na vrijeme i bezbjedno preuzimaju, prevoze i uništavaju, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade TK..

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.