Utorak, 23 Jula

Vlada odobrila 4,6 miliona KM za uvezivanje staža radnicima rudnika u Koncernu Elektroprivrede BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M.T.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije,Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je  Odluku kojom odobrava rudnicima u Koncernu Elektroprivrede sredstva za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO, za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje.

Za 58 radnika koji su stekli uslove odobren je iznos od  1.766.005,45 KM, a za 76 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje, u ukupnom iznosu od 2.867.261,71 KM.

Za uvezivanje radnog staža za 25 radnika Rudnika uglja Kreka d.o.o. Tuzla odobreno je 487.008,17 KM, a za Rudnik Kakanj za 16 radnika odobreno je 489.092,12 KM.

Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza odobreno je 56.253 KM se uvezivanje radnog staža jednog radnika, dok je Rudniku Zenica za uvezivanje radnog staža za 16 radnika odobreno ukupno 733.651,77 KM.

Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica odobreno je za uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama, radnicima koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.827.001 KM za 72 radnika, a Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza za iste namjene je odobreno 40.260 KM za četiri radnika.

Odobreni iznosi bit će isplaćeni iz sredstava zavisnih društava – rudnika uglja u Koncernu EPBiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima – rudnicima uglja od strane JP  Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo od 25.5.2021. godine.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, zavisna društva – rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i Porezna uprava FBiH.

(Izvor: Press Vlade FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.