Ponedjeljak, 22 Aprila

Vlada Federacije BiH suspendovala Fahrudina Solaka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon/N1

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici preventivno suspendovala direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka. Odluka je donesena nakon afere „Respiratori“ a Solakove poslove preuzet će dosadašnji pomoćnik direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

Kako je riječ o preventivnoj suspenziji, Solak će prema članu 59. Zakona o državnoj službi FBiH primati puni iznos plate.

Solak će biti suspendovan do okončanja istrage koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine, od kojih je do sada 80 uvezeno putem firme „F.H. Srebrena malina“ u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Tokom proteklih dana, istraživanjem novinara, otkriveni su frapantni podaci koji se tiču porijekla, nabavke i cijene respiratora.

SIPA je pretresala i prostorije FUCZ-a, a vještačenjem je utvrđeno da respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među kojima su i pacijenti zaraženi koronavirusom.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu.

(Izvor: N1)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.