Petak, 14 Juna

Vlada FBiH o Aluminiju: Dug prema Elektroprivredi HZHB rastao 30 miliona KM godišnje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U informaciji o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu „Alumunij“ d.d. Mostar od 2015. do 2019. godine, usvojenoj na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, istaknuto je da je Vlada sa svojim udjelom kapitala od 44 posto u privrednom društvu „Aluminij“ d.d Mostar, vodila niz aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na iznalaženje načina za reporogramiranje dugova nastalih usljed rasta cijene električne energije i sirovina na tržištu, te problemima u kašnjenju uplate redovnih poreznih obaveza Društva, te da je Vlada aktivno sudjelovala u pronalaženju optimalnog poslovnog modela zajedno sa zainteresiranim poslovnim partnerima.

Vladini potezi

Tokom 2018. godine Vlada FBiH je intenzivirala aktivnosti usključujući sljedeće:

– Odobrila sredstva u iznosu od 2,1 miliona KM za uplatu doprinosa za 884 radnika za posljednji kvartal 2017. godine

– Dala suglasnost za reprogram duga Aluminija d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB u iznosu od 207 miliona KM

– Izdvojila sredstva u iznosu od 1,1 miliona KM za provođenje revizije poslovanja u funkciji restrukturiranja ili privatizacije

– Donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar čime je na izvjestan način ponovno odobrila reprogram dugovanja evidentiranih do 30.9.2013.godine

– Dala saglasnost privrednim društvima JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i „Aluminij“ d.d. Mostar, da svako u okviru svojih nadležnosti, poduzme aktivnosti na rješavanju snabdjevanja električnom energijom privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar, uključujući donošenje odluka na nadležnim organima društva, sagledavajući mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana

 Iz svega navedenog, vidljivo je da je u proteklom periodu Vlada Federacije BiH aktivno radila na pronalasku rješenja za nastale probleme u privrednom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar, saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Bitno je istaći da je na dan 31.12.2014. dug privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar iznosio je 128,2 miliona KM, te da zaključno s 30.6.2019. taj dug iznosi 293 milijuna KM. Ovo ukazuje da je dug privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar rastao za oko 30 miliona KM godišnje. Uprkos tome, Vlada Federacije BiH je u periodu 2015.-2018. usvajala izvještaje JP Elektroprivrede HZ HB svjesna da bilo kakva druga odluka može imati nesagledive posljedice za oba privredna društva, a prvenstveno za „Aluminij“ d.d. Mostar.

U prethodnom periodu Vlada FBiH je u saradnji sa Upravom „Aluminija“ obavila niz razgovora sa zainteresiranim investitorima. Međutim, problem cijene električne energije i dalje ostaje gorući za „Aluminij“ d.d. Mostar a s čim su upoznati i potencijalni investitori. Cijena električne energije se formira na tržištu električne energije i Vlada FBiH nema načina niti mehanizma da na bilo koji način utječe na nju. Ona je strogo dirigirana ponudom i potražnjom kao i utjecajem velikih proizvodača na tržištu.

Kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka, Vlada Federacije BiH se primarno vodila brigom za oko 900 radnih mjesta koja bi bila izravno ugrožena u slučaju najgoreg scenarija, gašenja proizvodnih ćelija društva „Aluminij“ d.d. Mostar.

 Ovakav stav je jasno iznesen svim zainteresiranim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta.

 Ovim putem Vlada FBiH želi iskazati jasno opredjeljenje da je svako radno mjesto bitno i da je to primarni preduvjet koji se stavlja pred zainteresirane potencijalne investitore.

„Aluminij“ d.d. Mostar kao značajan privredni subjekt traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i uposlenika kako bi ovaj težak period bio premošten i uspješno završen proces restrukturiranja „Aluminija“ d.d. Mostar, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.