Utorak, 23 Jula

Visokog predstavnika Šmita čeka mnogo posla: Početak mandata u mučnoj političkoj atmosferi u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, odlukom njegovog prethodnika Valentina Incka da proglasi dopunu Krivičnog zakona BiH, mandat počinje u zagrijanoj političkoj atmosferi u Bosni i Hercegovini. Politički faktori koji su i do sada koristili svaku priliku da obesmisle civilizacijske norme, doveli su do usijanja političku atmosferu koja je i do sada godinama proizvodila stagnaciju u svim procesima životno važnim za građane cijele zemlje.   

Autor: Megafon.ba

Novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas (1. augusta 2021. godine) preuzeo je mandat od svog prethodnika na čelu OHR-a Valentina Incka.

Već prog dana mandata Šmit je bio u kurtoaznom posjetu gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić.

Podrška ambasadora PIC-a

Po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, i uoči zvaničnog početka mandata, Šmit je s porodicom boravio u Mostaru. Posjetio je Karađoz-begovu džamiju, Stari most, Franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla zajedno sa Samostanskom bibliotekom, Pravoslavnu katedralu Presvetog Trojstva i prošetao starim gradom i glavnim bulevarom. Susreo se i sa gradonačelnikom Mostara dr. Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara, Salemom Marićem.

Šmit je pohvalio raznovrsnu i bogatu kulturno-povijesnu baštinu Mostara. Naglasio je da grad poput Mostara pokazuje kakav potencijal se može postići zajedničkim radom kroz otvoreni dijalog domaćih aktera i kompromis.

U večernjim satima 31. jula, visoki predstavnik doputovao je u Sarajevo, gdje ga je dočekao prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan.

Šmit oduševljen kulturnom baštinom Mostara (Foto: OHR)

Također, dan uoči početka mandata visokog predstavnika, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) su, u izjavi kojom osuđuju „eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih čelnika kao odgovor na nedavnu izmjenu Kaznenog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli učinkovit rad organa vlasti“, pružili bezrezervnu podršku Kristijanu Šmitu.

„Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokoga predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije“ saopćeno je, između ostalog.

Ovu izjavu iz PIC-a nije podržala Ruska Federacija.

Mnogo je pažnje medija u regionu privukao i intervju Kristijana Šmita koji je dao za DW uoči početka mandata u BiH.

Na pitanje šta namjerava učiniti i koji su mu prioriteti, Šmit je  prije svega naglasio da u BiH dolazi kao političar a ne diplomat.

„Mislim da moramo razjasniti tri pitanja. Prvo: Ja u BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomat. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora.

Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gdje stvari morate pojednostaviti?

I treće: Kada 70 posto mladih ljudi iz BiH – ako su točne brojke kojima raspolažem – radije negdje drugdje idu tražiti svoju budućnost – onda to nije dobro. Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sijedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije“, kazao je Šmit.

Govoreći u brojnim oproštajnim intervjuima za bh. medije o svom nasljedniku na čelu OHR-a, Valentin Incko niti jednom nije izrazio sumnju u to da se Šmit neće snaći u teškoj političkoj situaciju u BiH.

Incko je istaknuo Šmitovu dugogodišnje iskustvo u parlamentarizmu i bogato iskustvo u političkom životu Njemačke.

Vladavina prava na prvom mjestu

Govoreći za N1 Incko je kolegi ponudio i savjet kako da svoju poziciju iskoristi za dobrobit bh. društva.

“Mislim da on ima puno iskustva u parlamentarizmu, bio je u Parlamentu u Njemačkoj. Zna kako raditi u parlamentu, bio je osam godina državni sekretar za odbranu. Jednu stvar bih mu ostavio kao “amanet” ili savjet a to je vladavina prava. Sve što se radi ovdje, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom poduručju, onda će cijela država biti pravna država“, poručio je novoimenovanom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.