Utorak, 23 Jula

Vijeće za implementaciju mira osudilo retoriku o „mirnoj disoluciji“ BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nesigurnost i nestabilnost i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi čelnici bave jalovim poslovima, naglašavaju iz PIC-a.

Autor: Megafon.ba

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC) danas je objavio saopćenje u kojem oštro osuđuju politički diskurs u  kojem se problematizira cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izjavu UO PIC-a prenosimo u cijelosti:

„Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) na najstrožiji mogući način osuđuje trenutačni politički diskurs u čijem središtu se nalazi tzv. “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nositelji položaja na državnoj razini u smjeru pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

Skretanje pažnje sa prioritetnih poslova

UO PIC-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna  retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana. Nesigurnost i nestabilnost i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi čelnici bave jalovim poslovima.

UO PIC-a ponovno potvrđuje svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki te podvlači da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutarnja struktura jedino se može mijenjati u skladu s Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati. Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opći okvirni sporazum za mir.

Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva.

Građani žele ekonomske reforme

Stanovnici Bosne i Hercegovine žele da njihovi politički čelnici i predstavnici prestanu s ovom opasnom retorikom i da se umjesto toga usmjere na žurnu borbu protiv pandemije Covida-19, jačanje vladavine prava i provedbu ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju naprijed na njenom europskomu putu, na koji su se svi više puta obvezali.

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom“, kaže se u saopćenju PIC-a.

(Oprema teksta redakcija)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.