Utorak, 23 Jula

Vehid Šehić za Megafon: Moguće je da naredne izbore dočekamo sa novim izbornim zakonom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mislim da će uz posredovanje međunarodnih zvaničnika kojima je jako stalo da se izmijene odredbe Izbornog zakona u dva segmenta, implementaciji odluka i iz Strazbura, i našeg Ustavnog suda, da će ipak doći do određenog rješenja, tako da bi u tom segmentu mogli dočekati sljedeće izbore sa izmijenjenim Izbornim zakonom”, kaže Šehić.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Zbog zakonodavnih procedura koje bi trebalo da uslijede ako bi načelni dogovor političkih pregovarača u Bosni i Hercegovini o izbornim promjenama bio postignut, veoma je malo vremena preostalo za taj proces. Informacije s terena nisu najoptimističnije a zapelo je na prvoj stepenici, dogovoru političkih predstavnika u Bosni I Hercegovini.

Previše političarima ostavljamo na volju, sudske odluke su obvezujuće

Vehid Šehić, nekadašnji član Izborne komisije BiH i stručnjak za izborno zakonodavstvo, za Megafon kaže da je evropski izborni standard i preporuka da se tokom izborne godine ne vrše bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva.

“Pošto mi nikada kao političari nismo odgovorni tako da bi bilo idealno da se završi u ovoj godini. Međutim, zbog političke neodgovornosti aktera koji pregovaraju, na koji će način implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda BiH, po meni tu nema pregovora nego su sudske odluke obvezujuće. Mi, nažalost, sigurno nećemo u ovoj godini izmijeniti Izborni zakon BiH ali bi neki krajnji rok z dogovor trebalo da bude 31. decembar.

Ukoliko dođe do izmjena treba dati vremena i Izbornoj komisiji da donese nove provedbene akte. Moram napomenuti da će za ograničenu izmjenu Ustava BiH trebati dvotrećinska većina. Šta će se dešavati jako je teško predvidjeti u Bosni i Hercegovini.

Međutim, mislim da će uz posredovanje međunarodnih zvaničnika kojima je jako stalo da se izmijene odredbe Izbornog zakona u dva segmenta, implementaciji odluka i iz Strazbura, i našeg Ustavnog suda, da će ipak doći do određenog rješenja, tako da bi u tom segmentu mogli dočekati sljedeće izbore sa izmijenjenim Izbornim zakonom”, kaže Šehić.

Veoma je važno, smatra Šehić, istovremeno raditi na izmjenama tehničkog segmenta izbora.

“Ono što i dalje predstavlja veliku opasnost kada je u pitanju integritet izbornog procesa te kredibilitet izbornih rezultata, mora se paralelno i u tehničkom smislu mijenjati Izborni zakon BiH kako bi se izborne malverzacije i prevare svele na minimum, a kojima smo svjedočili na prošlim izbornim procesima.

Ja sam inače protiv “političke volje”. Postoji samo politička odgovornost. Ne može se političarima pružati na volju da li će poštivati odluke suda ili ne. One su obavezujuće i vrlo često njima ostavljamo na volju da li će poštivati Ustav ili zakone ove države a svjedoci smo da oni apsolutno nemaju osjećaj ustavnog patriotizma. Ali sigurno da je njihova odgovornost da implementiraju a na nama kao građanima, koji smo zapravo njihovi poslodavci na izborima, ostaje na volju da li ćemo nekog sankcionisati ili ne.

Živimo u državi bez vladavine prava

Oni ni u kojem slučaju ne smiju sprječavati građane BiH da ostvaruju svoja ustavom zagarantovana prava. Međutim, mi živimo u državi u kojoj nema vladavine prava i onda se mogu ponašati ovako kako se ponašaju. I onda sam više pristalica onih koji tvrde da sadašnjim garniturama političara ne odgovara bilo kakva promjena koja će potvrditi političku odgovornost i sankcije za neodgovorno ponašanje. Jer zašto bi oni nešto mijenjali kad se mogu ovako ponašati”.

Ipak, Šehić potvrđuje da je optimističan vezano za pregovore i donošenje novog izbornog zakonodavstva.

“Jesam optimističan ali zahvaljujući više medijaciji međunarodnih predstavnika nego našima. Jer će oni izvršiti pritisak, koliko sam ja stekao dojam u razgovoru s njima”, kazao je Šehić za Megafon.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru(ima).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.