Utorak, 23 Jula

Usvajanjem novog zakona kantonima drugačija raspodjela javnih prihoda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon

Sa 41 glasom „za“, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. S obzirom na to da su izmjene prošle u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 24. januara, izmjene Zakona mogu stupiti na snagu.

U Domu naroda su izmjene usvojene uz 41 glas za, pet glasova protiv, dok su tri delegata bila suzdržana.

Suština izmjena zakona je u smanjenju pondera Sarajevskom kantonu sa dva na 1,5, uz obvezu smanjenja za 0,1 posto u svakoj idućoj fiskalnoj godini do pondera 1,3.

Glavni argument izaslanika koji su digli ruku za izmjene navedenog zakona bio je osigurati pravedniju raspodjelu koja će omogućiti ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

Pored devet kantona, više novca slit će se i u proračune jedinica lokalne samouprave, općina i gradova koji procentualno najviše izdvajaju za kapitalne projekte, istaknuto je prilikom rasprave. 

(Izvor: Press Doma naroda FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.