Ponedjeljak, 22 Aprila

Ušutkivanje metalnim palicama: Brutalno pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinar BN TV Vladimir Kovačević teško je pretučen u nedjelju navečer u banjalučkom naselju Obilićevo. Dvojica muškaraca sačekala su ga ispred zgrade u kojoj stanuje.

„Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene“, rekao je Kovačević.

Vijesti sa crnog ekrana

„Razvukli su šipke i počeli da me udaraju…Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu…, ispričao je Kovačević direktoru BN TV-a Vladimiru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu, prenosi BN TV. Kovačević navodi da ne zna ko je mogao da mu nanese ovakve povrede.

Uređivački kolegij BN TV najoštrije je osudio napad te zahtijeva od MUP-a RS da što prije reagira i pronađe počinioce. Također, podsjećaju da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare njihove kuće.

„Zbog toga upozoravamo MUP RS da što prije osigura slobodu rada i kretanja, kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami poduzmemo korake na zaštiti naših ljudi – poručio je uređivački kolegij RTV BN.

Nakon napada na novinara Vladimira Kovačevića, BN televizija je svoj jutrošnji program započela zatamnjenim ekranom na kojem je pisalo: “Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a Republike Srpske da otkrije napadača.”

Tužilaštvo istražuje napad

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka saopćili su da je u toku istraga u vezi s napadom na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića (1982.). Uviđaj na mjestu događaja obavila je dežurna tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Dragana Lipovčić, zajedno sa policijskim službenicima Policijske uprave Banja Luka.

Tužiteljica je naložila da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na otkrivanju i pronalasku počinilaca i utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Upravni odbor Udruzenja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje brutalni napad na Kovačevića.

„Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalcije u tom entitetu. Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati!”.

Stalni pritisci na novinare

Iz Udruženja BH Novinari nadalje se kaže: „Naglašavamo još jednom kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a Republike Srpske hitnu i profesionlanu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS”, saopćeno je iz UO BH Novinari.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.