Nedjelja, 21 Aprila

Ustavni sud FBiH: Stopa zatezne kamate iz radnih sporova vraćena na 12 posto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojen u decembru 2016. godine, a kojim je umjesto ranijih 12 posto bilo propisano da zatezna kamata iz radnog odnosa iznosi 0,2 posto godišnje, Ustavni sud Federacije BiH je sredinom novembra ove godine proglasio neustavnim.

Rasterećenje budžeta na teret radnika

Podsjetimo, nakon što je sporni Zakon stupio na snagu, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obratio se Ustavnom sudu jer je smatrao da je zakonsko rješenje diskriminatorno za radnike prilikom naplate potraživanja iz radno – pravnih sporova.

Kada je Institucija obdusmena za ljudska prava BiH zatražila od federalne Vlade pojašnjenje donošenja takvog Zakona kao razlog su naveli  brže i lakše izmirenje glavnog duga iz osnova radnog odnosa, iz privatnog ili javnog sektora, osiguranje uplate doprinosa i smanjenje zaostalih potraživanja za neuplaćene doprinose, kao i zaštitu likvidnosti budžeta na federalnom i nivoima kantona, gradova i općina.

Tokom procedure Ustavnog suda koju je inicirao Dunović, Zakon je privremeno bio stavljen van snage da bi nakon višemjesečne procedure u novembru ove godine navedeno zakonsko rješenje Sud proglasio neustavnim s aspekta osnovnih ljudskih prava propisanih Ustavom FBiH: pravo na neometano uživanje imovine i zabrana diskriminacije.

Utvrđeno je da su radnici koji imaju pravosnažne presude iz radnog odnosa diskriminirani u odnosu na sve druge povjerioce na koje se odnosi Zakon o visini stope zatezne kamate.

Dakle, Odlukom Ustavnog suda primjenjuje se ranija jedinstvena stopa zatezne kamate od 12 posto za sva novčana potraživanja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.