Subota, 13 Aprila

Urednici BHT-a drastično zloupotrijebili izjavu sagovornice i odbili objaviti reagiranje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zamoljena da komentira kašnjenje formiranja Vijeća ministara BiH i politička uvjetovanja podrške novoj vlasti usvajanjem nacionalnog programa za NATO, urednica Megafon.ba, Nermina Šunj – Kušljugić pristala je biti sagovornica za prilog u Dnevniku 2 BHT-a 14. januara koje su uređivale Svjetlana Topalić i Adela Malkoč.

U izjavi je, između ostalog, naglasila da po prvi put u poslijeratnoj BiH neko uvjetovanje nije zbog političke funkcije, kontrole resora ili javnih dobara, već zbog interesa svih građana BiH, te da će građani preživjeti još jednu krizu vlasti jer mi zapravo već dvadeset godina živimo krize vlasti i politička uvjetovanja.

Međutim, „iskasapljena“ izjava koja je  emitirana nakon montaže priloga imala je potpuno drugačiji smisao.

Nermina Šunj – Kušljugić je uredništvu BHT-a poslala reagiranje na koje su se oglušili te ga ovom prilikom objavljujemo u cjelosti:

U Dnevniku 2 BHT emitovanom 14. januara 2019. godine, u prilogu u najavi emisije naslovljenom markicom „NATO kamen spoticanja“, moja izjava o toj temi u prilogu autora Dejana Petrovića na najgrublji je način zloupotrijebljena i u naknadnoj montaži poprimila je potpuno drugačiju konotaciju, čime je nanesena nemjerljiva šteta mojem profesionalnom i ljudskom dignitetu.

U skladu sa principima novinarske etike i u interesu istinitog informiranja javnosti, očekujem javno izvinjenje i objavu reagiranja u cijelosti u Vašoj narednoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, u istom terminu u kojem je objavljen sporni prilog.

Naime, novinar i u najavi citira nešto što ja nisam rekla a što možete provjeriti u izvornom snimku. Autor priloga mi, dok me najavljuje, „stavlja riječi u usta“ pa kaže: „blokada vlasti na snazi je već 20 godina i građani ove zemlje to osjećaju na svojoj koži, ocjenjuje novinarka…“, što ja nisam rekla, već naprotiv, u izjavi naglašavam da zapravo blokade vlasti i politička uslovljavanja živimo dvadeset godina te da ćemo preživjeti još jednu krizu, i da po prvi put u poslijeratnoj BiH jedno političko uslovljavanje nije zbog javne funkcije, resora ili kontrole javnim dobrima već zbog interesa svih građana BiH, zbog usvajanja nacionalnog programa za NATO.

Nadalje je moja izjava „iskasapljena“ do neprepoznatljivosti  i stiče se utisak da podržavam već postavljenu tezu da političko uslovljavanje vezano za NATO put BiH nanosi štetu građanima jer usporava formiranje Vijeća ministara BiH. To nije moj stav i moja izvorna izjava to ne oslikava, ali za gledatelje koji ne znaju šta sam zaista izjavila, naknadno montiranom izjavom ste to prikazali drugačije.

Ukoliko Vam je za „podržavanje“ bilo kakvih teza bila potrebna izjava novinarke i to Bošnjakinje da to potkrijepi, ja nisam prava adresa.  

Sve što sam kazala možete provjeriti u snimku integralne izjave te još jednom ponavljam da je BiH u NATO-u, mir i sigurnost koju to garantira, prioritet za sve građane, uključujući i građane bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Oni kojima to ne odgovara su političke snage koje predano rade na slabljenju i razgradnji BiH te im BiH u NATO-u izbija iz ruku adute za neko sutrašnje ustavno i teritorijalno prekrajanje BiH.

Nadam se da će izvorni snimak moje izjave biti sačuvan u Vašem arhivu kako bi mogao biti korišten kao dokaz u eventualnom sudskom sporu.

Nermina Šunj – Kušljugić

novinarka i urednica Megafon.ba

15. januar 2019., Tuzla

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.