Utorak, 23 Jula

UO BH novinara traži hitnu i efikasnu istragu zbog prijetnji novinarima Žurnala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno se prijeti novinaru kako će ga „pretraživati po kanalima“

Autor: Megafon.ba

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova u mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko dilerima.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno se prijeti novinaru kako će ga „ pretraživati po kanalima“.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju ovo ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim sa kriminalom. Prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara su kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtijevamo od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zaštite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije, kako bi se sankcionirala osoba koja je poslala prijeteću video poruku.

BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne  organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o navedenim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog ovog slučaja.         

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.