Utorak, 23 Jula

Ukidaju se termini uhljeb, trgovina uticajem, balije, četnici, ustaše i nepotizam

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: P.M.

Predstavnici svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo predstavnika Međunarodne zajednice i Ureda Evropske unije, u Sarajevu su danas jednoglasno usvojili Komunike o jedinstvenom sistemu implementacije novih termina u javnom diskusu.

Glavobolje tužilaca, sudija i advokata

Komunike predviđa ukidanje termina „uhljeb, „trgovina uticajem“, „balije“, „četnici“, „ustaše“ i „nepotizam“.

Kao razlog ovakve mjere istaknuta je nemogućnost pravosuđa da se adekvatno procesuiraju krivična djela koja se vezuju za pomenute termine, jer evropska pravna praksa ni domaći zakoni ne poznaju termine uhljeb i balija, a ostali pomenuti termini su poznati, međutim, krivična djela vezana za njih su teško dokaziva.

Iz pravopisa u BiH bit će brisani sporni pojmovi, a na pritužbe izdavačke zajednice i autora da će im ponovno štampanje novih izdanja knjiga proizvesti ogromne troškove, od autora Komunikea je pristiglo ohrabrenje da BiH za to već ima osiguran novac.

Nakon što bude odobren kredit međunarodnih finansijskih institucija bit će raspisan međunarodni tender za izradu informacionog sistema u skladu s ovim principima.

Informacioni sistem će pod nazivom: „Jedinstvene jezičke interpretacije kao jednostavno softversko rješenje“,  ustanoviti jedinstvenu metodologiju utvrđivanja adekvatnih jezičkih pojmova u javnom diskursu.

Softverski sistem će biti implementiran u svim javnim institucijama i kompanijama i automatski će upozoravati na neadekvatno korištenu terminologiju u korespodenciji, kao i upozoravati internet pretraživače i društvene mreže na pogrešno tumačenje pojmova suprotno principima iskazanim u Komunikeu.

Domaći politički faktori i Međunarodna zajednica zajednički i sa žaljenjem ističu da se zbog nepostojanja jedinstvenog pravila utvrđivanja pojmova, svakodnevno u javnom prostoru vrše zamjene teza, pa se tako pravo na povezivanje sa državom maticom pogrešno naziva „separatizam“, stranačko zapošljavanje „trgovina uticajem“, pravo na dostojanstven život izabranih dužnosnika „uhljebljenjem“, a pravo na raspodjelu javnog novca stečeno demokratskim putem „raskalašenost“.

Nema više manipulacija terminima

„Ja sam svoja prava stekao na demokratskim izborima. Birači su mene i moje blisko okruženje prepoznali kao motor koji će pokrenuti narod ka boljem životu. Danas je utvrđeno pravo značenje termina koji su do sada bili predmet političkih manipulacija. Danas konačno znamo šta je šta, voda je voda, hrana je hrana, a kriminal je samo dokazani kriminal“, istakao je jedan od predlagača Komunikea.

U Komunikeu je istaknuta puna podrška političkim faktorima koji su se odvažili na ovakav korak koji će BiH približiti euroatlantskim integracijama, međunarodnim finansijskim institucijama, te političku situaciju u zemlji učiniti stabilnijim okruženjem u kojem domaći politički faktori mogu djelovati bez pritiska javnosti, a koji ih je do sada onemogućavao da u punom kapacitetu rade svoj posao.

 *Tekst nije istinit i parodija je na društvenu stvarnost u BiH

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.