Nedjelja, 21 Aprila

Ugovor Islamske zajednice BiH sa državom predviđa vjernicima na poslu pravo na dnevne molitve i džuma-namaz

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugovor Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine sa državom Bosnom i Hercegovinom, koji ni na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH nije stavljen na dnevni red jer nije bilo saglasnosti srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, osim suverenosti IZ u funkcioniranju, organizaciono i finansijski, predviđa i brojna prava vjernicima iz domena radno-pravnih odnosa.

Pravo na odsustvo zbog obavljanja hadža

Zaposlenima i u javnom i privatnom sektoru bilo bi omogućeno pravo na slobodno vrijeme za obavljanje džuma-namaza, kao i pravo na slobodno vrijeme za obavljanje iftara i sehura tokom mjeseca Ramazana. Vjernicima će, također, biti omogućeno pravo na odsustvo s posla u svrhu obavljanja obreda hadža.

U javnom i privatnom sektoru poštivat će se pravo vjernika Muslimana na obavljanje molitve, izbor prehrane, odijevanja i izgleda u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima. Prema prijedlogu Osnovnog govora IZ BiH ova prava mogu podlijegati jedino ograničenjima predviđenim zakonom, a koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala ili zaštite i prava slobode drugih.

Predviđeno je da se posebnim zakonom BiH kao neradni dani za Muslimane u cijeloj zemljii omoguće dva dana Ramazanskog bajrama, dva dana Kurban bajrama, te jedan dan u toku godine prema ličnom izboru, povodom rođendana poslanika Muhameda a.s. ili Nove hidžretske godine.

U dijelu Ugovora tretirano je i pravo IZ BiH na gradnju vjerskih i drugih objekata pa je Ugovorom predviđeno da pri izradi akata urbanističke regulative određenog područja, nadležni organ prostornog uređenja uvaži prostorne potrebe Islamske zajednice za izgradnju vjerskih objekata na tom području.

Obrezivanje muške djece po islamskim propisima

Bosna i Hercegovina bi Ugovorom jamčila Islamskoj zajednici pravo na organiziranje vjerske službe za vjernike koji obavljaju službu u oružanim i policijskim snagama, te za osobe koje se nalaze u zatvorima, bolnicama, sirotištima i drugim ustanovama za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, i javnog i privatnog karaktera.

Pravo na prakticiranje obreda za Kruban bajram te obrezivanje muške djece, u skladu s islamskom vjerskom praksom, garantiralo bi se kao dio prava na slobodu vjere.

Podsjećamo, Ugovor IZ BiH sa Bosnom i Hercegovinom je Vijeće ministara  jednoglasno usvojilo 29. septembra 2015. godine, a od 22. oktobra iste godine čeka na ratifikaciju u Predsjedništvu BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.