Četvrtak, 20 Juna

U TK narednih dana čišćenje korita rijeka: Pooštravanje mjera zbog bacanja otpada u rijeke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poplave uzrokuje i smeće koje građani bacaju u rijeke te je predloženo pooštravanje kaznenih mjera za nepropisno odlaganje otpada.

Autor: Megafon.ba

Vodostaji rijeka i stanje poplavljenih područja Tuzlanskog kantona bile su teme sastanka premijera TK Kadrije Hodžića i resornih ministara sa menadžmentom Kantonalne uprave civilne zaštite TK te Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča.

Trenutna situacija nije alarmantna

V.d. direktora KUCZ TK, Mirzad Fazlić upoznao je predstavnike Vlade TK sa aktuelnom situacijom na terenu kada su u pitanju padavine i poplavljena područja TK, ocijenivši da trenutno stanje nije alarmantno.

Istaknuto je da normalan protok vode u rijekama ometa otpad, koji se nelegalno odlaže, što dovodi do začepljenja korita rijeka. Apelovano je na građane da propisno odlažu smeće na predviđena mjesta za to, te je predloženo pooštravanje kaznenih mjera za nepropisno odlaganje otpada.

VEZANI TEKST: Administracija jede novac od vodnih naknada koje plaćaju građani

Zaključeno je da se u narednim danima odrede kritične tačke, te hitno očiste kritična mjesta riječnih korita.

Istaknut je problem nadležnosti nad rijekama koje su u vodnom području rijeke Save, a za koje Kanton nije u mogućnosti reagovati prema postojećim zakonskim regulativama.

Vlada TK izražava spremnost da proaktivno djeluje, u skladu s mogućnostima, kako bi se prevenirale poplave narednih dana, te će intervenisati nadležnima, da maksimalnim naporima doprinesu prevenciji poplava, poručio je premijer TK, Kadrija Hodžić i dodao da je neophodno iznalaženje sistemskih rješenja, koja su u nadležnosti Kantona.

Sastanku su prisustvovali i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović, savjetnici premijera TK Miralem Nuhanović i Fatima Mehmedović, te pomoćnik direktora KU CZ TK Dragan Pelemiš.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.