Subota, 25 Maja

U školama Tuzlanskog kantona uvodi se učenje francuskog jezika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Uvođenje francuskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona bilo je središnja tema razgovora tokom današnje posjete ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisa Delmasa Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović ovom je prilikom kazao da će već danas biti donesen novi nastavni plan i program za francuski jezik za osnovnu i srednju školu.

„Učenici će imati priliku da izaberu francuski jezik kao drugi strani jezik. Također, danas su prisutni direktor Pedagoškog zavoda i direktorica Francuskog kulturnog centra gdje ćemo intenzivirati aktivnosti na promociji francuskog jezika kao i organizaciji niza aktivnosti koje će imati svi oni učenici koji će odabrati ovaj jezik kao drugi strani jezik“, kazao je ministar Omerović.

Ambasador Delmas izrazio je zadovoljstvo što će učenici imati priliku da uče francuski jezik kao drugi strani jezik u školama u Tuzlanskom kantonu.

„Francuski je jezik ljubavi ali nije samo to. Poznavanje francuskog jezika povećava profesionalne perspektive mladih Bosanaca. Francuski se govori na 5 kontinenata, službeni je jezik Evropske unije i ujedinjenih nacija i veoma koristan u oblastima kulture i turizma“, kazao je ovom prilikom ambasador Delmas.

 Kao kruna posjete bio je sastanak na kojem su učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“ u Tuzli u pratnji profesorice Sanele Šišić sa ambasadorom Delmasom razgovarali na francuskom jeziku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.