Nedjelja, 21 Aprila

U SBK iz budžeta finansiraju i škole čiji su osnivači vjerske zajednice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Prema Zakonu o izvršenju budžeta Srednjobosanskog kantona (SBK) za 2019. godinu, transferi iz Budžeta, odnosno u konkretnom slučaju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dodjeljuju se isključivo školama čiji je osnivač Kanton. Međutim, Ministarstvo je u prošloj godini 1.000.000 KM dodijelilo i školama čiji su osnivači vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dvije škole pod jednim budžetskim krovom

Riječ je o Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ Travnik čiji je osnivač Nadbiskupski ordinarijat Vrhbosanski i „Elči Ibrahim – paša medresi“ Travnik, čiji je osnivač Islamska zajednica u BiH.

Ovu su nezakonitu praksu otkrili revizori Ureda za reviziju institucija FBiH u najnovijem Izvještaju za Srednjobosanski kanton za 2019. godinu. Revizori su upozorili i da do sada nije bilo kontrole ovog segmenta jer nikada nije popunjeno radno mjesto budžetskog inspektora čiji je zadatak bio da prati realizaciju transfera budžetskim korisnicima čiji je osnivač Kanton.

Radno mjesto inspektora predviđeno je sistematizacijom radnih mjesta u Ministarstvu finansija SBK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.