Četvrtak, 30 Maja

U naučnom časopisu Nature tvrde da antipsihotici i antialergenti sprječavaju razmnožavanje virusa COVID -19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autorica: Maida Varga

Lijekovi koji se koriste u liječenju karcinoma, brojni antipsihotici (lijekovi za liječenje mentalnih oboljenja) i antihistaminici (lijekovi za liječenje alergija) mogu spriječiti razmnožavanja virusa u ljudskom organizmu. Zaključak je to multidisciplinarne studije objavljene u naučnom časopisu Nature (link) pod nazivom Mapa interakcije virusa SARS-CoV – 2 sa proteinima otkriva postojeće lijekove koji bi se mogli koristiti u liječenju oboljenja COVID-19.

Efekti već odobrenih lijekova

Otkriveno je da najmanje deset jedinjenja koja se nalaze u postojećim i odobrenim lijekovima za druga oboljenja mogu biti efikasni i u liječenju koronavirusa.

Istraživači su otkrili proteine u organizmu sa kojima virus ostvaruje kontakt i njihovim se uzajamnim dejstvom omogućava razmnožavanje virusa.

Istraživanje je pokazalo da je 47 jedinjenja imalo efekat sprječavanja razmnožavanja virusa i da su najmanje 10 jedinjenja sastojci već odobrenih lijekova koji se koriste u liječenju.

Navedena studija naznačava jedinjenja koja se mogu koristiti za liječenje zaraze virusom COVID-19, koja uključuju sastojke lijekova protiv alergija kao što je clemastin, antipsihotik haloperidol i lijek protiv malarije hydroxychloroquin.

Hydroxychloroquin se veže za receptor koji je neophodan virusu da inficira ćeliju, ali se istovremeno veže za protein u srčanom mišiću te izaziva aritmije. O nuspojavi ovog lijeka, srčanoj aritmiji pisali smo u tekstu Upozorenje američke FDA: otkrivene opasne nuspojave lijekova koji se koriste protiv COVID-19

FDA odobrila remdesivir za terapiju oboljelih od COVID-19

Dok naučnici istražuju moguće terapije za liječenje zaraze koronavirusom, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je odobrenje po hitnom postupku za korištenje lijeka remdesivira za tretman COVIDA-19. Remdesivir je lijek koji je ranije testiran za liječenje ebole, no nije se pokazao učinkovitim.

Veliko američko kliničko ispitivanje pokazalo je da su se oboljeli od COVIDA -19 uz remdesivir oporavili 30 posto brže od onih na placebu.

Istraživanje je počelo 21. februara i obuhvatilo je 1.063 osobe na 68 lokacija u SAD-u, Evropi i Aziji.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.