Utorak, 23 Jula

U Nacrtu Budžeta BiH za 2021. ni slova o rezanjima primanja dužnosnika koji tokom pandemije skoro da i ne rade

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krajem marta ističe Odluka o privremenom finansiranju i slijedi usvajanje Budžeta BiH, u kojem za sada nema ni govora o smanjenju primanja izabranih dužnosnika i nosilaca izvršnih funkcija. Korekcija potpunog odsustva samoinicijativne solidarnosti s građanima koji trpe i ekonomske posljedice pandemije, moguća amandmanski kada dokument bude pred parlamentarcima.

Autor: Megafon.ba

Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za period januar-mart 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM, na snazi je do 31. marta. U međuvremenu je Nacrt Budžeta za 2021. godinu prošao proceduru u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH i na redu je zakazivanje sjednice državnog Parlamenta na kojoj Budžet treba da bude usvojen.

I administracija ukazuje na enormna primanja parlamentaraca

Mada je zbog prekida pregovora s MMF-om još nejasno koliko je Budžet realan u svakom smislu ipak je najveća rasprava oko Nacrta u Vijeću ministara i Predsjedništvu, bila zbog stavke za borbu protiv pandemije koronavirusa, koja je u konačnici uvrštena u Budžet. Niko, međutim, nije ni spomenuo uštede na primanjima izabranih dužnosnika i nosilaca izvršne vlasti koji godinu skoro da nisu ni radili.

Korekcije dosadašnjeg potpunog odsustva samoinicijativne solidarnosti sa građanima koji trpe ekonomske posljedice pandemije, sada su moguće jedino amandmanski, kada dokument bude pred parlamentarcima.  

Vijeće ministara BiH je 25. marta, nakon prethodnih dorada i proslijeđivanja dokumenta iz Vijeća ministara u Predsjedništvo BiH i obratno, jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu za 2021. godinu i dostavilo ga Predsjedništvu, nadležnom za njegovo predlaganje.

Budžetom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, a ranije neuvrštavanje ove stavke u Budžet bio je razlog što za Budžet prethodno u Vijeću ministara nisu glasali ministri iz srpskog naroda. Kada su Nacrt Bužeta proslijedili Predsjedništu, predsjedavajući Milorad Dodik također nije prihvatio takav Nacrt te je dokument sredinom marta vraćen Vijeću ministara na usaglašavanje, koje ga je tek u toj fazi jednoglasno usvojilo. 

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za 3 posto u odnosu na budžet iz prethodne godine. Servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 843.905.504 KM i veće je za 5 posto u odnosu na prošlogodišnji Budžet.

Plaće zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine.

Upravo zbog ove odluke koja se odnosi na plate, u Institucijama Bosne i Hercegovine trenutno imaju problem sa sindikatom i zaposlenima koji su i nedavnim mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo jer im osnovice za plaće nisu vraćene na one iz 2012. godine. Također su iz Sindikata državnih službenika ukazali na ogroman nesrazmjer između primanja visokobrazovanih državnih službenika i primjera radi, parlamentaraca.

Međutim, u Institucijama BiH očigledno pokušavaju održati kakav takav socijalni mir sa administracijom jer nisu zadovoljili njihove zahtjeve za vraćanje osnovice te im je takva situacija dobar paravan da se o rezanju toškova zaposlenih i ne govori. Stvara se privid da je problem potrebno riješiti cjelovito, mada službenici i namještenici te parlamentarci ne primaju plate po istim propisima.

Dakle, smanjenje primanja izabranih dužnosnika je moguće bez korekcija plata državnih službenika i namještenika.

Prespavali godinu

O smanjenju primanja izabranih dužnosnika, koja iznose i do 6.000 KM, u predviđenom budžetu za 2021. godinu ipak nema ni riječi. Nije bilo priče o tome uprkos teškom periodu pandemije koronavirusa kada su, primjera radi parlamentarci, radili minimalno a neki su period duže od godine od kako je pandemija proglašena, „prespavali“ .

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.