Četvrtak, 13 Juna

Tuzlanski kanton: Razgovori o provedbi strategije za borbu protiv korupcije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Tuzli je, u organizaciji Tima za prevenciju korupcije Vlade Tuzlanskog kantona, uz podršku Misije OSCE-a u BIH, 17. marta održan sastanak o temi „Provedba Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona 2021-2024”.

Cilj navedenog sastanka je bila prezentacija i diskusija o provedbi Strategije i ključnih mjera iz Akcionog plana sa posebnim akcentom na izradu pojedinačnih Akcionih planova organa i institucija Tuzlanskog kantona.

O značaju ovog procesa kao i podršci Vlade Tuzlanskog kantona ovom procesu govorila je ministrica pravosuđa i uprave TK Senada Dizdarević, dok je o procesu izrade Strategije, te o identifikovanim rizicima govorio član Tima za prevenciju korupcije Senad Ovčina.

Na sastanku je prezentiran Plan borbe protiv korupcije Ministarstva finansija sa akcionim planom za provođenje strategije, kao primjer koji bi trebao olakšati izradu planova ostalih organa uprave i institucija Tuzlanskog kantona, koji imaju obavezu kreirati ovaj dokument.

Sastanak je bio prilika i za prezentaciju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, o čemu je govorio Melvil Ramić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije po ovlaštenju.

Predstavnica OSCE-a Dragica Karadžin je naglasila da veoma važnu kariku za uspjeh u ovom procesu predstavlja razvijen mehanizam koordinacije između Tima za prevenciju korupcije i predstavnika institucija, kao i uključivanje cijelog društva u ovaj proces.

(Izvor: Press Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.