Utorak, 23 Jula

Turske milijarde u Srbiji garancija da nema prekrajanja granica na Balkanu  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niko ozbiljan neće ulagati u sigurnosno rizična područja pa su tursko- srbijanski poslovni projekti teški milijarde eura garancija da se na prostorima Balkana neće forsirati situacije koje bi ovo tržište mogle učiniti nesigurnim

Turske milijarde u Srbiji garancija da nema prekrajanja granica na Balkanu

 

 

 

 

 

Autor: Nedžad Kušljugić

U poslovnoj praksi, čak i u najsitnijim poslovima, još ako podrazumijevaju ulaganja jedne strane, od druge strane uvijek se traže čvrste garancije investitoru da će svoju investiciju uspješno vratiti. Naivno bi bilo pretpostaviti da svjetska sila poput Republike Turske u pregovorima sa vlastima Republike Srbije i u sporazumima koji su sačinjeni, s obzirom na nestabilnu političku situaciju na Balkanu, nije tražila garancije da će tržište u koje ulaže milijarde eura biti stabilno i bez sigurnosnih rizika.

Prije svega unosan posao

U tom smislu sasvim je uobičajeno i logično da su od Srbije tražene i garancije da neće učestvovati niti podsticati bilo kakve postupke u regionu koji bi mogli ugroziti stabilnost tržišta.

Samo u izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo Turska će uložiti milijarde eura od kojih, prije svega, očekuje dugoročnu dobit za Republiku Tursku. Naivno bi bilo vjerovati da takvoj investiciji nisu prethodile detaljne analize eventualnih rizika brojnog pravnog i ekonomskog tima. Najmanje što takav investitor može tražiti za javni novac svojih poreskih obveznika je sigurnost i dugoročna stabilnost tržišta.

Naravno da saobraćajno i ekonomsko povezivanje nekada zaraćenih zemalja nosi mirovnu simboliku, ali kad se stvari ogole, prije svega je to ozbiljan poslovni projekat, a u igri su milijarde eura kojima se ne razmeće tek tako ni moćna Turska.

Malo je vjerovatno da će javnost u Bosni i Hercegovini i Srbiji ikada saznati o sitnim pravnim detaljima, brojnih ugovora između Srbije, Turske i BiH. Političari na Balkanu znaju da se stalnim političkim tenzijama i zagovaranjem prekrajanja granica Bosne i Hercegovine, tržište čini nesigurnim. Dokazani je to recept za razbijanje i najmanje želje investitorima da ulažu svoj novac u BiH. Građani BiH i Srbije znaju, iako se to rijetko eksplicitno navodi, da bilo kakav pokušaj prekrajanja granica BiH ne bi prošao bez krvi. I bilo bi politički naivno za Tursku koja ima i mnogo zahtjevnije diplomatske uloge u međunarodnim okvirima nego su odnosi sa Srbijom i BiH, očekivati da se odluče na masovno ulaganje u Srbiju a da nemaju garancije da neće biti ugrožavanja mira na ovim prostorima.

Niko ne investira u sigurnosno rizična područja

Tokom dvodnevne posjete Srbiji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) 7. i 8. oktobra, položen je kamen temeljac u Sremskoj Rači za autoput Beograd – Sarajevo, otvoreno je pet novih fabrika a za još jednu je položen kamen temeljac. U Srbiji, prema podacima objavljenim u tamošnjim medijima, posluje 800 turskih kompanija. Kako je tokom susreta predsjednika Turske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rečeno, robna razmjena dvije zemlje iznosi 1,2 milijarde eura a dugoročan plan je 5 milijardi.

Dakle, niko ozbiljan neće ulagati u sigurnosno rizična područja pa su novi tursko- srbijanski poslovni projekti teški milijarde garancija da se neće forsirati bilo kakve situacije koje bi ovo tržište moglo učiniti nesigurnim.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.