Utorak, 23 Jula

Tri razloga zbog kojih Tegeltija „najvjerovatnije neće“ podnijeti ostavku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čeka se četvrtak jer je Tegeltija obećao da će „najvjerovatnije objaviti“ odluku o eventualnoj ostavci. Međutim, dosadašnje reakcije članova VSTV-a i Tegeltije na brojne kritike zbog narušavanja ugleda pravosudne institucije, jasno pokazuju da Tegeltija ostavku navjerovatnije neće podnijeti, već da će se sve svesti na medijsku trakavicu do isteka mandata.  

Piše: Nermina Šunj -Kušljugić

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, nakon prošlosedmične vanredne sjednice VSTV-a sazvane zbog još jedne njegove, ozbiljne moralne kompromitacije, (nakon objave snimka na portalu Istraga.ba u kojem navodno razgovara o imenovanju sestre bivše članice VSTV-a Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija) rekao je da će „najvjerovatnije, u četvrtak 10. decembra, na konferenciji za novinare objaviti i obrazložiti odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg VSTV-a“.

Ako bude, bit će

Prema reakcijama u javnosti, ozbiljno je shvaćen jer se bura reakcija nakon završene sjednice već sutradan stišala, manje je javnih kritika, zahtjeva za smjenu, podsjećanja na prošle događaje. Čeka se četvrtak.  

Obećanje da će najvjerovatnije saopćiti hoće li podnijeti ostavku, uslijedilo je nakon jednog od tri zaključka usvojena  na sjednici, u kojem se Tegeltiji zapravo ostavlja na volju da razmisli kako će postupiti. Niti jednom riječju ne spominje se moralna odgovornost za narušavanje ugleda VSTV-a već je u pitanju isključivo strah da bi mogao biti prekinut dotok međunarodnog novca za realizaciju projekata u pravosuđu.

„Obzirom da je usljed svih okolnosti došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata, pozivamo predsjednika VSTV-a BiH da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH“.

Razlog prvi: podrška Vijeća i ignoriranje moralnog aspekta

Iako bi kritike na račun Tegeltije, koje su neke njegove kolege/ice iznijele tokom prošlosedmične sjednice mogle zavarati prvim utiscima, posve je jasno da ima podršku da ostane tu gdje jeste. Dakle, Tegeltijina ostavka nije zatražena zbog ozbiljnog kompromitiranja ugleda VSTV-a (podsjetimo i na aferu „Potkivanje 1”) zbog neprimjerenih kontakata sa strankama u postupcima, već zbog „narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata“.

Dakle, u pitanju je novac i drugi vid podrške koju pravosuđe u BiH ima od međunarodnih faktora.

Pošto su iz Delegacije EU u BiH, OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH jasno iskazali stavove o potrebi vraćanja povjerenja građana u VSTV i šta bi u tom smislu značila smjena Tegeltije, a imajući u vidu težnju međunarodnih institucija da poštuju domaće institucije i nosioce vlasti te da se direktno ne miješaju u njihov rad, sigurno je da oni neće olako ugroziti način finansiranja nekih ključnih pravosudnih projekata. 

Tegeltijine kolegice i kolege su reakcije međunarodnih institucija u BiH, prije svega shvatile kao signal da bi finansije mogle doći u pitanje, pa su ovaj put učinili iskorak. Međutim,  tobože se govorilo o smjeni ali su samo usvojili zaključak u kojem se Milanu Tegeltiji ostavlja na volju da razmisli hoće li uopće podnijeti ostavku.  

I druga dva zaključka idu u korist teoriji da Tegeltija ima podršku kolega. Dakle, uopće se nije polemiziralo o snimku, o moralnoj dimenziji cijelog slučaja, već se isključivo dovodi u pitanje autentičnost i zakonitost pribavljanja snimka.

„VSTV BiH konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka. VSTV BiH zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako i u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte“.

Zakon o VSTV-u ( član 6) je precizirao da „mandat predsjednika ili potpredsjednika Vijeća može prestati podnošenjem ostavke ili odlukom Vijeća. Podnošenjem ostavke na funkciju predsjednika ili potpredsjednika Vijeća ne prestaje mandat imenovanim kao članovima Vijeća. U slučaju podnošenja ostavke mandat ističe na dan kada Sekretarijat Vijeća primi pismenu ostavku, a u slučaju kada Vijeće donese odluku o prestanku mandata, mandat ističe na dan kada je ta odluka donesena“.

Prema Zakonu o VSTV-u članovi ove institucije mogu smijeniti bilo kojeg člana ako ne obavlja svoje dužnosti na pravilan i nepristrasan način ili ako učini djelo zbog kojeg ne zaslužuje da radi ovaj posao.

Da bi član Vijeća bio smijenjen prvo je potrebno da to predloži jedna trećina članova VSTV-a, a zatim da za taj prijedlog glasaju dvije trećine članova koji su na sjednici.

Dakle, sva dešavanja u VSTV-u samo proteklu godinu, veoma jasno pokazuju da nema volje u VSTV-u da se posegne za zakonskim mogućnostima smjene predsjednika VSTV-a.

Razlog drugi: politička podrška

Kada je u februaru aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) sazvao sastanak u zgradi Administrativnog centra Vlade RS-a sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i s predstavnicima Srba koji obavljaju visoke funkcije u državnim institucijama, te kada je nakon sastanka rekao da im je „dao upute o tome kako će dalje postupati“, na sastanak je došao i Milan Tegeltija.

Tegeltija je prihvatio poziv na sastanak iako bi kao predsjednik VSTV-a trebalo da bude potpuno neovisan od politike.

Također, nakon reakcija javnosti zbog spornog snimka koji je nedavno procurio u medije, Dodik je za Srnu izjavio da „Republika Srpska neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava protuustavnim, protuzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a“.

Dodik je naglasio da je „potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTS-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama“.

Dakle, Milan Tegeltija je, iako je to po prirodi funkcije koju obnaša u pravnim državama nezamislivo, u javnom i političkom diskursu u bh. entitetu Republika Srpka shvaćen je kao „srpski kadar“ i predstavnik entiteta u državi i u slučaju njegove smjene nije isključena sinhronizirana reakcija tamošnjih političara koja bi se podigla na nivo „međunacionalnih i međuentitetskih tenzija“.

Sudeći prema ponašanju Tegeltije, očigledno je da je toga itekako svjestan.

Razlog treći: Baš me briga

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude ogledalo pravosuđa u našoj zemlji.

Međutim, već druga afera ozbiljno narušava ugled ove institucije. Uz uvažavanje presumpcije nevinosti, zbog važnosti institucije, i narušavanje ugleda bio bi razlog za nečiju ostavku. Međutim, niti je ostavka ponuđena a ni od koga do sada nije ni tražena. Dakle, kako je to uobičajeno u Bosni i Hercegovini, na moralni čin možemo zaboraviti. Po svemu sudeći, iluzorno je od Tegeltije očekivati da bude izuzetak od pravila.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.