Utorak, 23 Jula

Trepanić- Grbešić: Vlada TK podržala olakšice novoosnovanim biznisima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvobitna, nedavna inicijativa zastupnice u Skupštini TK Mirele Trepanić – Grbešić da se novi biznisi oslobode plaćanja parafiskalnih nameta, s obzirom na to da se radi i o obavezama koji se ne uplaćuju samo u kanton, preformulirana je u novo rješenje: sve novoosnovane firme i obrti, uplatit će zakonske obaveze ali će im Ministarstvo finansija TK potom refundirati te troškove.

Autor: Samir Mujakić

Vlada Tuzlanskog kantona je u Nacrtu budžeta za narednu godinu planirala dodatnih 500.000 KM kako bi novoosnovanim biznisima refundirali parafiskalne troškove.  Riječ je o značajnom finansijskom poticaju i ohrabrenju mladima da se odvaže na pokretanje privatnih biznisa.

Ova će mjera u TK, registraciju doo olakšati za 470 a obrta za oko 200 KM.

Ohrabrenje mladima

Pokretanje novog biznisa podrazumijeva brojne troškove, između ostalog i naknade za korištenje vode, šuma, rudnog blaga, građevinskog zemljišta i drugih resursa. Ti su troškovi nerijetko razlog zbog kojih građani, iako imaju dobre i perspektivne ideje, često odustaju od pokretanja privatnog posla.

Bosna i Hercegovina ima tri puta više parafiskalnih nameta nego Srbija, a dva puta više nego Hrvatska.

U odnosu na zemlje Evropske unije nameti su puno veći, što Bosnu i Hercegovinu pored svih drugih prepreka ne pozicionira kao dobro mjesto za poslovne poduhvate.

Pošto su na području Federacije BiH, zavisno o kojem je kantonu riječ, različiti parafiskalni nameti, u Skupštini Tuzlanskog kantona nedavno je usvojena inicijativa Mirele Trepanić – Grbešić zastupnice Naše stranke, za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta.

„Naplata različitih parafiskalnih nameta u TK povećava troškove registracije privrednih društava za 470 KM i obrta za 200 KM. Iz budžeta Tuzlanskog kantona svake godine se izdvajaju značajna finansijska sredstva kao poticaji privredi, jedan od poticaja može biti zamjena direktnih poticaja indirektnim kroz smanjivanje troškova osnivanja privrednog društva i obrta“, pojasnila je za Megafon, Trepanić-Grbešić.

Sjednica Vlade TK (Foto: Press vlade TK)

Ovu inicijativu prepoznao je Vedran Lakić, ministar finansija u Vladi TK i ponudio rješenje u kojem je predložio da sva novoosnovana preduzeća i obrti uplate parafiskalne namete koji su zahtijevani, a potom dobiju refundaciju iz Ministarstva finansija.

„S obzirom da to ide na različite nivoe, te takse nisu samo kantonalne, one su i lokalne, poenta bi bila da se pri osnivanju uplate ti nameti, a onda da se novoosnovanim firmama i obrtima vrati taj novac koji su oni uplatili“, kazala je Trepanić -Grbešić.

Više novca u fondovima

Analize pokazuju, pojasnila je naša sagovornica, da bi se na svakih hiljadu registrovanih preduzeća i obrta u Tuzlanskom kantonu, primjenjujući tax free model, uplate u budžete smanjile za 670.000 KM. Međutim, s druge strane bi zapošljavanje u novoosnovanim preduzećima rezultiralo dodatnim prihodima od doprinosa za zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje.

Uvođenje principa tax free registracije privrednih društava i obrta donijet će višestruke pozitivne efekte kroz poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje naplate javnih prihoda, kazala je Trepanić – Grbešić za Megafon.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.