Petak, 14 Juna

Treća Povorka ponosa u Sarajevu: „Ovdje smo da zaustavimo okove koji se zovu nasilje i stigmatizacija“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Sarajevu je održana treća po redu Povorka ponosa, ove godine pod sloganom „otpor sa margine“.

Učesnici protestne šetnje kroz Sarajevo koja je počela u podne a okončana u 14 sati, željeli su ukazati na probleme s kojima žive pripadnici LGBTIQ populacije.

U podne su krenuli ranije utvđenom rutom kroz Sarajevo, koju su osiguravale brojne policijske snage.

Nema posla za trans osobe

Učesnici su nosili transparente a neke od istaknutih poruka glasile su „Ponos bez predrasuda“, „Hoću da volim“, „S koronom ili bez, nema posla za trans osobe“.  

Povorka ponosa u Sarajevu (Foto: F.Z./N1)

Protestna šetnja je okončana okupljanjem na Trgu Bosne i Hercegovine, gdje su govorili neki od organizatora Povorke.

„Često bivamo žrtve porodičnog nasilja, došlo je vrijeme da kažemo dosta boravku u četiri zida i da glasno progovorimo o problemima s kojima se suočavamo. Ponosno ćemo šetati ulicama. Ovdje smo da zaustavimo okove koji se zovu, nasilje i stigmatizacija. Ovdje smo van četiri zida, prkosni i ponosni, zahtijevamo ravnopravnost. Ovo je otpor“, kazao je okupljenima Amar Ćatović.

Maida Zagorac iz Organizacinog odbora Bh. povorke ponosa pozvala je bh. vlasti da usvojene zakon kojim će se omogućiti ravnopravnost ovoj populaciji. Kazala je kako ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije.

„Tražimo hitno usvanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora“, kazala je Zagorac.

Zatražila je i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju.

Održan i protest protiv vrijednosti LGBTIQ populacije

Uporedo s početkom Povorke ponosa, kod Vječne vatre u Sarajevu održan je i protest protiv okupljanja LGBTIQ osoba, kojeg je također osiguravala policija. Organizatori ovog skupa su politička stranka Vjera, narod, država i Inicijativa Iskorak.

Čelni stranke Sanin Musa je kazao da su  organizirali protest i tokom prve Povorke 2019. godine.Musa je izjavio za medije da ovim protestom poručuju “NE vrijednostima i standardima LGBT osoba”.

Stroge sigurnosne i epidemiološke mjere

Tokom protestne šetnje učesnici s morali poštovati striktne epidemiološke mjere i pokazati negativan PCR test, negativan antigenski test, potvrdu o preboljenoj COVID-19 infekciji, potvrdu o primljenoj vakcini ili potvrdu o revakcinaciji.

Zbog održavanja Parade ponosa centralne sarajevske ulice bile su od 7 do 14 sati zatvorene za kretanje motornim vozilima a i pješacima je bilo preporučeno da se ne kreću ulicama za koje je procijenjeno da su u sigurnosnom riziku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.