Subota, 22 Juna

Tragom jednog nelogičnog konkursa: Kako inženjer elektrotehnike ili informatike može postati PR savjetnik?!  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grad Sarajevo je putem Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine (ADS FBiH), 3. januara 2019. godine objavio javni konkurs za stručnog savjetnika za odnose s javnošću u Stručnoj službi gradonačelnika Grada Sarajeva.

PR i žurnalistika u drugom planu

Prvobitnim tekstom konkursa, objavljenog na web stranici ADS-a FBiH, bilo je predviđeno da kandidat ima diplomu pravnog fakulteta, fakulteta političkih nauka, filozofskog fakulteta ili fakulteta za javnu upravu.

Međutim, 11. januara 2019. godine objavljena je dopuna konkursa kojom se, osim pobrojanih fakulteta dodaju i „prirodno – matematički fakultet, elektrotehnički fakultet ili drugi fakultet tehnoloških ili kompjuterskih nauka ili drugi srodan fakultet informacionog smjera“.

Objava je izazvala polemiku u javnosti, posebno na društvenim mrežama. Otvorena pozicija u Uredu gradonačelnika odnosi se na specifično znanje iz oblasti PR-a, pa je nejasno šta bi na tom radnom mjestu radili diplomanti prirodno – matematičkog fakulteta ili inženjeri elektrotehnike ili informacionih tehnologija. Čak je i u prvobitnom tekstu pravna struka stavljena ispred žurnalistike.

Megafon je zatražio pojašnjenje iz ADS-a, a između ostalog pitali smo zašto kao nadležna institucija nisu reagirali na nelogičnost koja je u javnosti shvaćena kao „namještanje konkursa“.

U odgovoru Agencije, koji potpisuje v.d. direktora Refik Begić, rečeno nam je da „posebni uvjeti koji su navedeni u tekstu javnog konkursa i koje vi navodite u predmetnom upitu su oni koji su sadržani u važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Grada Sarajevo“.

Dakle, uvjeti za pomenuto radno mjesto već su ugrađeni u Pravilnik.

Nadalje,pojašnjavaju iz Agencije, gradonačelnik je nakon stupanja na snagu Zakona o državnoj službi KS 2016. godine, bio dužan da u roku od 30 dana donese Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji usklađen sa odredbama novog Zakona.

Sve po zakonu

„Agencija nema nadležnosti da utvrđuje da li su posebni uvjeti za predmetno radno mjesto, a koji su utvrđeni u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, usklađeni sa pomenutim zakonom, i upravni nadzor nad primjenom istog zakona vrši Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo“, odgovoreno je za naš magazin iz Agencije.

Dakle, ukoliko Ministarstvo pravde ne vrši kontrolu, institucije internim pravilnicima o sistematizaciji radnih mjesta mogu prilagoditi uvjete kandidatu kojeg zapošljavaju, čak i ako stručna sprema i posao za koji je konkurs raspisan nemaju dodirnih tačaka.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.