Četvrtak, 13 Juna

SVIJET: Amerikancima, Rusima i Turcima i dalje zatvorene granice EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se jedni raduju najnovijoj odluci o otvaranju granica EU za građane 14 zemalja, drugi čekaju na ažuriranje spiska za dvije sedmice. Među zemljama kojih nema na spisku su i Sjedinjene Američke Države čiji su turisti, primjera radi, prema istraživanjima o potrošnji gostiju koje je radio Institut za turizam Hrvatske, među najpoželjnijima, jer dnevno troše dva puta više od prosjeka potrošnje ostalih turista – čak 158 eura dnevno.

Autor: Megafon.ba

Od danas (1. jula) na snazi je najnovija odluka ambasadora u Komitetu stalnih predstavnika članica u sjedištu Evropske unije (EU) u Briselu, o otvaranju granica EU za građane 14 zemalja.

Iako se Bosna i Hercegovina nije našla na tom spisku, susjedna Hrvatska je, iako članica EU, otvorila granice za naše građane ali uz poštivanje određenih pravila.  

Prvobitna lista koja je razmatrana u vrhu Evropske unije obuhvatala je četrdesetak država za koje je procijenjeno da imaju adekvatnu epidemiološku situaciju, ali je tokom odlučivanja lista drastično skraćena.

Ažuriranje spiska svake dvije sedmice

Ulazak u zemje članica EU i zemlje Šengena bit će dozvoljen građanima Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Crne Gore, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

Ključni kriterij je da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika.

Na spisku država čiji građani mogu na tlo EU je i Kina u kojoj virus Covid -19 i otkriven, ali pod uvjetom da osigura recirocitet, odnosno, da omogući ulazak građana EU u tu zemlju, što u ovom trenutku nije slučaj.

Građanima SAD-a, Rusije, Izraela, Turske, Saudijske Arabije, Brazila, Indije… za sada neće biti odobren ulazak na teritoriju EU.

SAD, kako danas piše CNN imaju ne samo najveći broj prijavljenih koronavirusnih infekcija, trenutno 2.590.582, već i najveći broj smrtnih slučajeva, 126.141, što pokazuju posljednji podaci sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Spisak zemalja koje mogu preko granica EU bit će ažuriran svake dvije sedmice, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, učestalošću novoinficiranih, kapacitetima za testiranje i načinu prevencije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.