Utorak, 23 Jula

Sve podijeljeno na tri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada su revizori zatražili obrazloženje od predsjednika i dopredsjednika Federacije zašto funkcioniraju odvojeno iako su jedno pravno lice i treba da imaju jedinstven pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, što je propisano zakonima, revizorima je odgovoreno da “rješenje ovog pitanja podrazumijeva konsenzus Predsjednika i potpredsjednika FBiH”.

Autor: Megafon.ba

U uredima predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Marinka Čavare (HDZ BiH), Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), nastavili “po starom”. Kadrovski i finansijski rade potpuno odvojeno.

Revizori Ureda za reviziju FBiH godinama ih upozoravaju da su njihovi uredi jedno pravno lice koje bi trebalo da ima jedan Pavilnik o unutrašnjoj organizaciji. Revizori su im 2017. godine dali “suzdržano mišljenje” što je neuobičajena praksa ali drugog načina nije bilo zbog potpuno odvojenih izvještaja za koje nisu ni mogli dati jedinstvenu ocjenu. 

U 2020. godini su Čavara, Mahmutbegović i Dunović  “napredovali” pa dobili mišljenje s rezervom, mada se i dalje glavni nalaz revizora prvenstveno odnosi na odvojen sistem funkcioniranja, odvojeno računovodstvo, javne nabavke i podnošenje odvojenih finansijskih izvještaja.

VEZANI TEKST: Predsjednik i dopredsjednici FBiH kasu podijelili na tri dijela

“Unutrašnja organizacija Predsjednika i potpredsjednika FBiH nije uređena jednim pravilnikom, a usvojenim pojedinačnim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije uređen način rukovođenja, ovlaštenja i odgovornosti službenika i namještenika, te opis i podjela poslova. Navedeno nije u skladu s Uredbom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija”, naveli su revizori u izvještaju za 2020. godinu.

“Budžetom FBiH za 2020. godinu odobrena su sredstva za tri korisnika (Ured predsjednika FBiH, Ured potpredsjednice FBiH i Ured potpredsjednika FBiH), iako su Predsjednik I potpredsjednici FBiH registrovani kao jedno pravno lice, kojem je dodijeljen jedan identifikacijski broj, te u skladu sa zakonskim propisima trebaju sačinjavati i podnositi jedan finansijski izvještaj nadležnim institucijama. Također, planiranje i provođenje javnih nabavki nije vršeno na nivou registrovanog pravnog lica kao jednog ugovornog organa”.

“Potreban konsenzus”

U komentaru na Nacrt izvještaja o finansijskoj reviziji za 2020. Godinu koji su predsjednik i potpredsjednici FBiH dostavili 29. 5. 2021. godine Uredu za reviziju instituacija u FBiH, u dijelu obrazloženja koje se odnosi na jedinstvenu i funkcionalnu unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta navedeno je da “rješenje ovog pitanja podrazumijeva konsenzus Predsjednika i potpredsjednika FBiH. Također, pišu revizori, navedeno je da se obračun poreza i doprinosa obavlja u skladu sa instrukcijom Federalnog ministarstva finansija”.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.