Petak, 14 Juna

Svaki peti stanovnik Bosne i Hercegovine je penzioner

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ PIO/MIO) do 31. decembra 2019. godine, 424.009 osoba u Federaciji su korisnici penzija. U bh. entitetu Republika Srpska, prema podacima Fonda PIO RS iz istog perioda, broj korisnika penzija bio je 267.479.

Usporedbom ukupnog broja penzionera u Bosni i Hercegovini (691.488) i ukupnog broja stanovnika prema Popisu stanovništva iz 2013. godine (3.531.159), dolazimo do podatka da su u ukupnoj populaciji 19,6 stanovnika penzioneri.

Dakle, svaki peti stanovnik Bosne i Hercegovine je penzioner.

Porodične, invalidske i vojne penzije 

Osim niske stope nataliteta, na udio penzionerske populacije u ukupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine utječe loš trend novozapošljavanja i odlazak radno sposobnog stanovništva iz zemlje te veliki broj penzionera koji su to pravo ostvarili kao bivši pripadnici vojske ili zbog invaliditeta kao posljedice ratnog ranjavanja.

Invalidsku penziju u Bosni i Hercegovini prima ukupno 106.200 osoba (68.300 FBiH i 37.900 RS).  

U ukupnim statistikama o korisnicima penzija visok je udio i porodičnih penzija, ukupno 194.167 osoba u cijeloj zemlji prima penzije ostvarene na taj način (FBiH 119.392 i RS 74.775).

Ove poražavajuće statistike, međutim, prema prognozama EUROSTAT-a prate evropski trend povećanja udjela stanovništva treće dobi u ukupnom stanovništvu zemalja na evropskom tlu a ukoliko uporedimo podatke iz BiH sa statistikama iz regiona, primjera radi u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, situacija je još alarmantnija.

U Srbiji je procenat penzionera u ukupnom stanovništvu 24,3 posto, u Hrvatskoj 23,9 posto, s tim da se 175.000 penzija u Hrvatskoj odnosi na penzionere koji žive u inozemstvu.

U Sloveniji je postotak penzionerske populacije još drastičniji (33,1 posto) i penzionerska populacija čini trećinu ukupnog stanovništva ove države.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.