Subota, 22 Juna

Suad Đozić iz ReSTART-a: U Neumu je mnogo policije, čemu tolike mjere sigurnosti?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tokom današnjeg dijela pregovora u Neumu o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini, kojima pored domaćih političkih predstavnika prisustvuju posebni izaslanik SAD-a Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Angelina Eichhorst, medijima je saopćeno da pregovarači dijele „umjereni optimizam“.

Osim kvalifikacija da su teme i pregovori teški te da je postignut napredak, javnost nema mnogo detalja o prijedlogu koji je „na stolu“.

U Neumu, inače izvan sezone potpuno pustom gradu, danas su tamo bili političari, visoki zvaničnici, novinari koji čekaju informaciju više i aktivisti iz ReSTART-a koji kažu da su željeli upozoriti na način na koji se pregovori vode.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Uobičajenu atmosferu u Neumu koja traje od početka pregovora o izbornim promjenama: nedostupni političari iza zatvorenih vrata i novinari koji vani strpljivo čekaju na šture izjave za javnost, danas su dijelom „poremetili“ aktivisti ReSTART-a svojim dolaskom u Neum i obraćanjem medijima.

Suad Đozić, predstavnik ReSTART-a kaže za Megafon da su u Neum išli iskazati revolt zbog načina na koji se pregovara o pitanjima ključnim za građane Bosne i Hercegovine, koji o temi razgovora ne znaju ništa.

NE MISLIM DA GRAĐANI ŽELE „FILDŽAN DRŽAVICE“

„Jeste li ikada čuli da neko priča o nečemu a da ne iznese agendu o čemu se priča. Znači, stranci koji hoće Čoviću da naprave treći entitet, nisu javno objavili agendu. Samo ponekad izlaze sa nekim šturim informacijama tipa: evo riješićemo tehničke detalje novih izbora, da nema prevara.

Pa, šta ste čekali 27 godina da se dosjetite toga, to vam govorimo godinama?“.

Također, dijeli mišljenje i Đozić, nije to tema zbog koje se neko treba „zatvoriti u hotelu“.

„Oni time kompenziraju poruku, kao mi nešto hajrujemo od toga što će oni uraditi da budu regularni izbori. Čak i kad bi bili regularni izbori, tri stranke koje su na vlasti, kradu do deset posto glasova, to sva istraživanja govore. Čak i da im se oduzme tih deset posto, npr. Čoviću, ko će ga zamijeniti? Dakle, izborna krađa, to je priča za malu djecu“, kaže Đozić.

Novinarske ekipe u Neumu zabilježile govor aktivista (Foto: A.P.)

„Ako želimo da pomognemo da se pripreme izbori, onda uvedite obavezno glasanje, da natjeramo onih 50 posto letargičnih i da daju glas kome god žele. Ako svi žele ovo što već imamo na vlasti, OK, onda idemo u razgradnju zemlje i podjelu na fildžan državice, ali ne mislim da građani tako misle“, kaže Đozić.

Nadalje kaže da nisu danas protestirali, nego da su samo htjeli reći da ovo što se događa, nije način na koji bi trebalo da se pregovora.

„Prva stvar: zemlja je u blokadi. Federacija tri godine a evo više od pola godine stranke iz RS-a su rekle da neće da učestvuju u radu institucija zbog Inckovog Zakona. Oni hoće da mogu da veličaju Ratka Mladića, inače neće da učestvuju u pregovorima. Ne znam šta se po tom pitanju promijenilo pa ih neko sad zove u delegaciju. Nema se s njima šta pričati. Kazniti one koji blokiraju rad institucija, odnosno, nema plate, pa ćemo vidjeti ko će doći na posao a ko neće.

Tako isto radi i HDZ BiH i kako ćeš ti sad „s pištoljem na čelu“ pregovarati, o čemu pregovarati? Ti ljudi se moraju vratiti u institucije da se tamo donesu odluke. Oni znaju da niko od njih nama većinu za ono što bi želio i onda pribjegavaju metodi sile i na tu silu stranci pristaju i prave pregovore sa takvima. I odlaze na neutralnu teritoriju i zaklone se od naših protesta, jer znaju šta bi se desilo da je skup u Sarajevu. Znači, taman da pričaju najdivnije priče tamo, ja im ne vjerujem“.

ZAUSTAVITI PALIKUĆU

Komentirajući atmosferu u Neumu, gradu ovih dana pod budnim okom javnosti, sa brojnim medijskim ekipama ali i osiguranjem, Đozić primjećuje da su mjere sigurnosti izuzetne.

„Ima policije jako puno. Kao što su se nekada kraljevi štitili sa vojskom od svojih podanika, tako su i ovi doveli puno policije da ih štiti. Hajde da kažem i to, policija nam je izašla u susret da održimo press konferenciju ali izvan granice njihovog dometa, Ali, mi smo mala zemlja i ti političari su nebitni likovi, čemu tolike mjere sigurnosti? I to je simptomatično. Normalno je da imaš nekoliko policajaca koji šetaju oko hotela ali ne da imaš bataljon policije“, kaže Đozić.

Kritizirao je političke stranke koje su rekle da neće učestvovati u pregovorima dok traje blokada državnih institucija, kazavši da se „niko ne može ograđivati od palikuće i pustiti ga da i dalje pali kuću, jer treba palikuću zaustaviti“, kazao je Đozić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.