Utorak, 23 Jula

Što se mezilo, mezilo se: Spreman Zakon o zabrani unošenja suhomesnatih proizvoda u institucije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupa predstavnika nevladinih organizacija dostavila je Parlamentu Bosne i Hercegovine Prijedlog Zakona o zabrani nabavki i unošenja suhomesnatih proizvoda u institucije BiH. U obrazloženju Prijedloga navedeno je da suhomesnati proizvodi snižavaju pritisak u krvi što utiče na koncentraciju i produktivnost rada dužnosnika, masti radni prostor, a povremeno može za sobom povući i konzumaciju alkohola. Posebnu potrebu zakonskog reguliranja ove tematike obrazlažu činjenicom da je i veoma kompliciran način utvrđivanja kad se suhomesnati proizvodi koriste kao doručak a kad kao meze.  

Parlamentarci došli na posao

Međutim, još na pisarnici Parlamenta došlo je do incidenta. Naime, pomenuta služba je po dolasku aktivista pozvala službenike osiguranja te odbila protokolisati dokument uz obrazloženje da se o tome prvo moraju konsultirati s pretpostavljenima.

Nevladinim aktivistima bio je zabranjen pristup u zgradu Parlamenta, a kako saznajemo, sazvan je hitan sastanak parlamentarnih službi.

Zanimljivo je da su državni parlamentarci odmah bili obaviješteni o ovom slučaju, svi su danas došli na posao i zatražili tumačenje pravnika o dokumentu jer ovakav potez aktivista smatraju pritiskom na zakonodavnu vlast.

Policija je legitimisala aktiviste zbog dojave da se neprimjerenim zakonskim prijedlozima vrijeđa moralni i zdravstveni integritet dužnosnika te ugrožava njihovo ustavno pravo na samostalan izbor kalorija koje unose u organizam a koje su im potrebne za naporan radni dan.

Opozicione stranke podržavaju Prijedlog Zakona ali će, kako su obećali, naknadno amandmanski isposlovati da se od zabrane ipak izuzmu određeni proizvodi na koje su već navikli jer bi nagli prestanak konzumiranja tih proizvoda bio veoma stresan za njihov organizam.

Naš izvor blizak parlamentarnoj većini je kazao da je takav stav opozicije licemjeran jer Zakon nisu usvajali kada su oni bili u vlasti.

Ogorčeni dužnosnici

Kako javlja naš reporter, dokument za sada nije prošao ni pisarnicu a aktivisti i policija još uvijek se nalaze pred zgradom Parlamenta u Sarajevu.

Većina političkih stranaka već su reagirali saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je riječ o nezapamćenom ataku na moralni, profesionalni i svaki drugi dignitet visokih dužnosnika, te da neće dozvoliti prizemne, primitivne i populističke akcije civilnog društva koje za cilj imaju narušavanje besprijekornog moralnog i profesionalnog kredibiliteta dužnosnika.

*Tekst je satiričnog karaktera

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.