Četvrtak, 30 Maja

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Uprkos teretu konstantnih unutrašnjo-političkih previranja ali i vanjskih pritisaka Bosna i Hercegovina skoro tri decenije od historijskog referenduma o nezavisnosti održanog 29. i 1.marta 1992. godine, Dan nezavisnosti obilježava kao suverena, nezavisna država, u miru i na euroatlantskom putu.

Historijski datum za BiH osporavaju u bh. entitetu RS

Praznik države još uvijek nije priznat od velikog broja građana  bh. entiteta Republika Srpska. Međutim, nepobitna je činjenica da je 1. mart datum ispisan velikim slovima u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Svjetski mediji o referendumu (Foto: Blog Hamdo Čamo)

Nakon historijske prekretnice uslijedile su četiri teške godine, nezavisnost države je krvlju plaćena, uslijedila je agresija, stradanje ljudi, pripadnika svih naroda, genocid, demografski potres.

Iako se i danas povremeno naziru vrlo jasne težnje za podjelom Bosne i Hercegovine, događaji i okolnosti govore da postoje jake snage u Bosni i Hercegovini i međunarodnom okruženju koje poštuju suverenitet zemlje i žele njen opstanak i napredak u sadašnjim granicama i sa svim njenim narodima i građanima.

Skupština SRBiH 25. januara 1992. godine (Foto: ARHIV)

Nakon raspada bivše Jugoslavije, što je kao pravni fakat ustanovila Međunarodna arbitražna komisija (Badinterova komisija) i preporuke da republike odluče o samostalnosti, kao pravni i legitiman slijed događaja, 25. januara 1992. godine Skupština SR BiH donijela je odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RBiH.  

Od 2.073.568 glasača na referendumu, njih 99,7 posto kazalo je DA za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine.

Redakcija Megafon.ba svim građankama i građanimaa Bosne i Hercegovine čestita 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.