Subota, 22 Juna

Sporna nabavka respiratora: Kada će tužioci samoinicijativno pokretati istrage a ne tek nakon medijskih napisa?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

U uređenim društvima u kojima je korupcija incident a ne pravilo, bilo bi sasvim dovoljno ono što su do sada uradili mediji, prije svega Fokus.ba čija je priča razotkrila nevjerovatne detalje i okolnosti nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona KM za zdravstveni sistem u Federaciji Bosne i Hercegovine. Jer svaka dodatna istraga i daljnja pitanja koja su u međuvremenu otvorena, posao su za pravosuđe.

Ispit za tužioce

Respiratori plaćeni novcem poreskih obveznika a kojima se još niko od čelnih ljudi Federacije nije udostojio obratiti i pojasniti kako je njihov novac potrošen, nabavljeni su posredstvom firme koja se bavi poljoprivredom „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. iz Srebrenice.

Medijima je to bio dovoljan razlog da se nabavka preispita, međutim ne i drugim institucijama u lancu nabavke za koju su mnogi morali znati. Počevši od Kriznog štaba FBiH, Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Agencije za javne nabavke BiH, Agencije za lijekove i  medicinska sredstva, Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tek nakon medijskih napisa formiralo predmet.

S obzirom na to da je riječ o milionskoj nabavci, obavljenoj u vrijeme vanrednog stanja i ugroženosti zdravlja stanovništva pandemijom virusa COVID -19, očekivano je da istraga tužilaca veoma brzo odgovori na brojna pitanja kojima se za sada bave samo mediji:

Po kojem kriteriju je ugovor za nabavku respiratora prepušten firmi „F.H. Srebrena malina“?

Ako je i korištena brza procedura nabavke i to pregovaračkim postupkom (omogućena zbog pandemije) ko je odlučio kome će posao povjeriti, po kojem kriteriju i ko je pregovarao sa Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme dobavljača?

Da li su u pregovarački proces bile uključene i druge firme kojima je nabavka medicinskih sredstava djelatnost, odnosno zdravstvene ustanove koje su mogle provesti postupak nabavke?

Ko je potpisao isplatu 10,5 miliona KM?

Koji je tip respiratora, zašto baš ta vrsta, po kojoj cijeni i zašto po toj cijeni?

Na koji period je predviđena garancija, ko će održavati respiratore?

Da li je tačno da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva dozvolu dobavljaču izdala tek nakon što je roba uvezena?

Da li će se Tužilaštvo KS baviti svim detaljima nabavke kako to sada čine mediji?

Kada će Tužilaštvo početi da istražuje sumnjive javne nabavke po službenoj dužnosti a ne nakon medijskih napisa?

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.