Utorak, 21 Maja

Šmit upozorio političare da 1. maja stupa na snagu njegov amandman na Ustav FBiH, ukoliko ne donesu domaće rješenje za imenovanje Vlade FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća na rok do kojega vlasti FBiH trebaju donijeti svoje rješenje za buduće nesmetano imenovanje Vlade FBiH, saopćeno je iz Ureda viskog predstavnika.

„Skoro godinu dana nakon donošenja Odluke kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da će, na temelju njegove odluke od 27. aprila 2023. godine, amandman CXXXI na Ustav Federacije, stupiti na snagu 1. maja, bez potrebe za donošenjem dodatnoga normativnog akta kojim bi se osiguralo njegovo pravno djelovanje.

VEZANI TEKST: Christian Schmidt deblokirao formiranje Vlade FBiH: Pročitajte šta sadrži objavljena odluka

Visoki predstavnik poziva glavne političke aktere da imaju na umu ovaj rok, ukoliko imaju konstruktivne prijedloge za poboljšanje amandmana“, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik je 27. aprila 2023. godine donio izmjene Ustava FBiH, koje na snagu stupaju od 1. maja, a odnose se na uvođenje mogućnosti da jedan od dvojice potpredsjednika Federacije BiH bude preglasan prilikom imenovanja Vlade FBiH, odnosno uveo bi se mehanizam veta, kao i institut vanrednih izbora.

U amandmanu je navedeno da Parlament FBiH ima određeni rok za donošenje drugačijeg rješenja za otklanjanje mehanizma blokade u rukovodstvu FBiH prilikom imenovanja Vlade FBiH, u suprotnom će važiti njegov amandman.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.