Petak, 14 Juna

Službeno vozilo ministra Bevande dnevno prelazilo nevjerovatnih 638 kilometara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Mada bi Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trebalo da bude uzor finansijske discipline, javni revizori su u najnovijem izvještaju o finansijskoj reviziji u Ministarstvu za prošlu godinu upozorili na visoke troškove održavanja službenog vozila ministra Vjekoslava Bevande (HDZ BiH), a što je posljedica enormne kilometraže koju je Bevandino službeno vozilo ostvarilo.

Održavanje ministrovog službenog auta u vrijednosti novog vozila srednje klase

Prema nalazima revizora, Bevanda je službenim automobilom za godinu prešao čak 160.805 kilometara! Prosječni automobili toliko kilometara pređu za pet do deset godina. Ukoliko računamo da je u mjesecu najmanje 21 radni dan, ne računajući godišni odmor ili druga ministrova odsustva s posla, prosječno je Bevandin službeni auto dnevno prelazio nevjerovatnih 638 kilometara!   

Ministarstvo raspolaže sa šest službenih vozila od kojih su čak četiri dodijeljena na 24 – satno korištenje, a za upotrebu i njihovo održavanje je u protekloj godini potrošeno 104.109 KM. Međutim, trećina novca potrošena je samo na rezervne dijelove i potrošni materijal za održavanje ministrovog auta, ukupno 31.608 KM.

Visoke troškove održavanja vozila u Ministarstvu obrazlažu velikom pređenom kilometražom (160.805 km), kao i sigurnosnim razlozima. Djelimično uvažavajući navedena obrazloženja, ipak smatramo da je potrebno dodatno analizirati uzroke visokih troškova održavanja vozila, naveli su revizori.   

Analizom ugovora s dobavljačima materijala i usluga održavanja auta u dva slučaja zapažene su nepravilnosti i nesklad u datumima zaključenja ugovora.

Prema radnim nalozima, datum prijema vozila na servis je 21.4.2018. godine i 27.4.2018. godine, okvirni sporazum je zaključen 11.6.2018. godine, zahtjev za servis nosi datum 18.6.2018. godine, narudžbenice i pojedinačni ugovori 25.6.2018. godine, a datum računa je 27.6.2018. godine. Iako u Ministarstvu to obrazlažu time što je vozilu na kojem je bilo neophodno izvršiti servis istekao garantni rok, a novi ugovor još uvijek nije bio zaključen, takvu praksu smatramo neprihvatljivom, navedeno je Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.