Nedjelja, 21 Aprila

Sindikalna potrošačka korpa u decembru prošle godine 2.883 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2023. godine iznosi 2.882,90 KM.

Sindikalna potrošačka korpa nešto je jeftinija u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 2.954,80 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za oktobar 2023. iznosila je 1.285,00 KM (posljednji objavljen podatak Federalnog zavoda za statistiku).

Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,57 %. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,67%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

Prehrana – 44,39%

Stanovanje i komunalne usluge – 13,75%

Higijena i održavanje zdravlja – 9,31%

Obrazovanje i kultura – 10,41%

Odjeća i obuća – 10,41%

Prijevoz – 4,79%

Održavanje domaćinstva – 6,94%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

(Izvor: SSSBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.