Ponedjeljak, 22 Aprila

SELEKTIVNI (ANTI)FAŠIZAM: Šta Muslimanima s Balkana znače fašističke poruke odaslane iz Poljske?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je parola „Poljska bijela i katolička“ nego žig užasavajuće, narastajuće fašističke ideologije u Evropi, ni po čemu drugačije od Hitlerovog pokušaja novog svjetskog poretka čiščenog od nearijevske krvi u plinskim komorama. Pogotovo u Poljskoj.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Parola „Poljska bijela i katolička“ i „Europa će biti bijela ili bez ljudi“ odjekivala je ulicama Varšave početkom vikenda. Uzvikivali su je radikalni nacionalisti kojima zvanična poljska vlast odobrava skupove na kojima šire ideje najcrnjeg fašizma i još šalje 6.000 policajaca da ih se čuva od antifašista!

Islamisti ili Muslimani

Desetine hiljada radikalnih nacionalista iz Poljske, Italije i Slovačke paradirali su u tradicionalnom Maršu nezavisnosti na 99-tu godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Poljske. Kako pišu svjetski mediji, pozvali su Evropljane da se udruže protiv neomarksista iz Evropske unije i islamista.

Skandiralo se i protiv pripadnika LGBT zajednice.

Organizator Marša je poljski ekstremistički Narodni radikalni blok, a konzervativne poljske vlasti stranke Pravo i Pravda odobrile su im privilegirani status za naredne četiri godine. Tokom tog perioda zakonom su zabranjene sve kontramanifestacije na udaljenosti od 100 metara. Marš je osiguravalo 6.000 policajaca.

„Primitivna kultura i vjera islamista ne može se mjeriti s našom europskom kršćanskom kulturom. Vi ste predvodnica cijele Europe, braćo. Svi islamisti neka vide da ovdje nisu dobro došli. Branit ćemo naše slavenske žene i djecu. Branit ćemo našu kršćansku vjeru“, uzvikivao je gost iz Slovačke Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka.

Neka je riječ o minornoj slovačkoj stranci i neka je grlati govornik neki slovački Milo čije ideje imaju veoma malu izbornu podršku u njegovoj domovini, poražavajuća je činjenica da su u Poljskoj dobili pravo javno propagirati svoje fašističke ideje.

Šta znači „katolička Evropa“ i ima li u njoj uopće mjesta za Muslimane, bijele ili nebijele, ili će svaki Musliman pa i sa Balkana biti posmatran ispod oka i biti  „islamista“ prekrižen na transparentu  u Poljskoj?

Na ulice Varšave izašle su i hiljade antifašističkih aktivista sa zastavama Evropske unije u rukama i transparentima na kojima su odgovarali radikalnim desničarima:  „Poljska bijela samo zimi“ . Međutim,  prekršili su pravilo i narušili „teritoriju“ organizatora  Marša, pa je policija privela njih 40-tak.

Evropska ekstremna desnica je već pala na ispitu civiliziranosti pred talasom migranata Muslimana iz ratovima zahvaćenog svijeta.

Njihovu žestinu pothranjuje užas koji ISIL-ovci čine svijetom. Od tog užasa zanijemio je i isti taj svijet, uključujući i islamske zemlje i zemlje u kojima žive Muslimani. Uz ISIL se u medijima upotrebljava prefiks islamski, aktivisti ISIL-a zovi se radikalni islamisti, a islamisti se nerijetko piše i kad se misli na Muslimane koji na tlo Evrope bježe od noža „radikalnih islamista ISIL-a“.

S ISIL-om se ne može mjeriti islamska vjera, kultura, tradicija. S ISIL-om se može mjeriti samo fašizam ma kakav mu vjerski predznak dali.

Bezumlje i šutnja

Šizofreni fašizam koji kolje čak i svoj narod, pali, ruši sve pred sobom, nažalost, hrani još jedan fašizam, „novoevropski“, koji bi da čisti i izbjeljuje Evropu, a koji je tinjao negdje dok mu nove konzervativne vlasti, sve u demokratkom sistemu i u okrilju Evropske unije nisu dodale zraka da se rasplamsa.

Znamo, dakle, kako se fašizam hrani i podgrijava, ali zanimljivo je kako se antifašizam selektivno budi i reagira, čak i onaj koji masno plaćamo da nas u BiH i u svijetu brani. Bh. ambasador u Poljskoj Duško Kovačević s prozora je rezidencije mogao vidjeti bakljade i čuti huškačke pokliče. Trebalo je da mu zasmetaju, jer  dolazi po preporukama i za platu iz zemlje u kojoj većinom žive Muslimani.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.